baby kozmetika Babylove dm

Dječja kozmetika i riječ-dvije o štetnim sastojcima

18:17Anela


Pretpostavit ću da je jedna prosječna žena upoznata s činjenicom da kozmetički proizvodi mogu sadržavati brojne štetne sastojke, nadražujuće, isušujuće, komedogene. Živimo u vremenu kada ništa nije potpuno sigurno, ni sunčanje, niti zrak koji udišemo, niti voda s česme, niti hrana koju kupujemo. Na kozmetiku koju koristimo barem možemo obratiti pažnju.
Nisam jedna od onih koja pretjerano pazi i strogo se kloni sastojaka koji mi mogu potencijalno naškoditi, ali pročitam sastav često. I ovim postom bih željela potaknuti i vas da to radite. Ako ste laik( a i ja sam), tu su stranice poput www.cosdna.com , android aplikacije poput SkinDeep, Skingredients, pa tko želi saznati više, barem je to danas moguće, uz svu tehnologiju.
Na kraju krajeva, na osnovu sastava na ambalaži mi samo možemo procijeniti otprilike kako će se proizvod ponašati, ne možemo ništa sa sigurnošću reći. Zato ako mi nešto odgovara i prija licu, ja koristim, bez obzira na sastav. A naravno da volim pronaći  zdraviju alternativu.

Možda bi većina nas pomislila da je dječja kozmetika pošteđena takvih dodataka, a je li to istina? 


Dječje kreme su vrlo često jako, jako masne, jer bebama lojne žlijezde u koži još nisu potpuno aktivne, koža ne luči masnoću da se može sama zaštiti. Ako imate suhu kožu, vjerovatno će vam baby kreme tipa Becutan, Pavlovićeva mast (na bazi parafina, naftnog derivata) povremeno i prijati, ali na duže staze mogu samo još više isušiti kožu. Zašto?
Zato jer joj ne osiguravaju potrebne njegujuće sastojke. Zato jer parafin stvara zaštitni sloj na koži, štiti bebinu guzu od enzima iz stolice koji bi mogli nadražiti kožu, a ujedno sprječava izlazak znoja i sebuma. Bebama to ne smeta jer znoja i sebuma nemaju, ali masnoj i problematičnoj koži odrasle osobe će samo donijeti probleme i uzrokovati više upala i začepljenih pora. Parafin je naftni derivat, kao i vazelin i petrolej, a postoje studije koje tvrde da su ti sastojci kancerogeni ( izazivaju ili povećavaju mogućnost nastanka raka).
Dječje kupke trebaju imati blage tenzide, nikako agresivni isušujući SLS ( sodium lauryl sulfate), a ja ga uredno viđam na popisu sastojaka mnogih dječjih kupki. Može jako nadražiti i tjeme i kožu tijela. Mene osobno svrbi tjeme od mnogih šampona koji imaju SLS ili još gore SLES( sodium laureth sulfate), koji je također agresivan i isušujući, a povrh toga može biti kontaminiran i 1,4-dioksanom, dokazanim kancerogenom.
Johnsons baby šampon je sve do 2009. imao u sebi štetni sastojak, quaternium 15, koji otpušta formaldehid, dobro poznati kancerogen, a bio je reklamiran na sva zvona. Trebalo im je 4 godine da ga uklone.

Baby vlažne maramice često sadrže alkohol, sintetički dobivene mirise( fragrance, scent, linalool, limonene, citronellol, hexyl cinnamal, geraniol), koji mogu biti alergeni, dioksin, klor, bronopol. Baby kreme ne bi trebale sadržavati BHA, acidi borici i ne bi smjele biti naparfemisane. Parfemi u kozmetici često kriju ftalate koji su štetni za reproduktivno zdravlje, posebno muških beba, jer oponašaju djelovanje ženskih hormona, uzrokuju malformacije na testisima i slabe plodnost .
Parafin u kremi za bebinu guzu povremeno i može proći. Dobro štiti od gubitka vlage. Parafin u kremi za lice- NE, barem što se mene tiče. Kreme ne bi trebale imati ni parabene, posebno metil, etil i propylparaben. Danska je npr. potpuno zabranila parabene u dječjim kremama zbog njihove povezanosti s hormonalnim disbalansom i sumnje da izazivaju rak dojke. Parabeni služe kao konzervansi, sprječavaju njenu kontaminaciju bakterijama. Jako ih je teško izbjeći u kozmetici.
Pasta za zube bi trebala biti bez fluorida, sve dok dijete ne nauči ispljunuti pastu. Baby puder se ne preporučuje uopće koristiti jer je opasan ako se udiše, može oštetiti bebina osjetljiva pluća.
Što se krema za sunčanje tiče, bebe ispod 6 mj starosti se nikako ne bi smjele izlagati jakom suncu. Koža mora biti zaštićena odjećom a kreme za sunčanje ne bi trebale imati oxybenzone u sastavu. Mineralni filteri poput cinkovog oksida i titanij dioksida su zdraviji. Doduše, ostavljaju bijeli film na licu, ali djeci ne smeta, a ne smeta ni meni na moru. Evo još nekih stvari, pored gore navedenih, koje bi bilo dobro izbjegavati u kozmetici za najmlađe:
baby maramiceIzbjegavati:
  • Bronopol
  • DMDM hydantoin
  • Fragrance
krema za pelensku regijuizbjegavati:
  • BHA
  • Boric acid
  • Fragrance
pasta za zubeKoristiti malu količinu paste za zube, veličine zrna graška, bez fluorida, dok dijete ne nauči ispljunuti i isprati usta. Nadzirati pranje i ispiranje, kako biste smanjili rizik od gutanja.
sredstva za sunčanjeDojenčad do 6 mjeseci starosti ne bi smjela nikako boraviti na suncu ni nositi losion za sunčanje. Stariju djecu zaštititi fizički, odgovarajućom odjećom i kapom i sredstvom s mineralnim UV filterima. Zaštitu često obnavljati.
Baby puderPreskočite! Sitne čestice pudera koje beba može udahnuti, oštećuju osjetljiva pluća u razvoju,  jednako kao što to čine i pasivno pušenje i ispušni plinovi.
izvor: http://www.ewg.org

Ako sam nešto izostavila, zaboravila spomenuti ili ako ima nešto sa čime se ne slažete, napomenite mi u komentarima.

Vrlo je teško na našem tržištu pronaći proizvod koji zadovoljava kriterije onih koji žele izbjeći sve gore navedeno. Moguće je zato naći manje štetne i prihvatljivije proizvode.
Ovo su neki baby proizvodi koje i ja volim i koristim , a mažem i djecu, po potrebi. Mnogo veći i bolji izbor imate na web shopovima, poput www.i-herb.com ali eto, ovo se kod mene zadesilo trenutno:


Babylove gel za pranje, Kopf bis Fuß


Koristim stvarno od glave do pete. I ja i djeca. Jedino nije namijenjen za pranje intimne ženske regije jer za to područje trebate koristiti sredstvo s niskom pH vrijednošću, ( ili nikakvo sredstvo, samo vodu), nešto kiselije, a baby kupke su uglavnom pH neutralne ( pH=7 ). Normalni pH vagine žena reproduktivne dobi je između 3.5 i 4.5. Budete li koristile nešto neodgovarajuće, remetite prirodnu pH vrijednost i eto belaja, otvarate put gljivičnim infekcijama, ne daj bože i nečemu gorem.
Odličan mi je kao šampon za kosu, ne pjeni, ali sasvim mi dobro čisti kosu jer je moja kosa prirodno suha. Ne koristim ga svako pranje, osim možda ljeti kada često perem kosu. Obično svako drugo ili treće ako mi je s kosom sve u redu. Može poslužiti i za umivanje i za tuširanje, kako ga ja najčešće i koristim jer volim taj miris, opušta me pred spavanje.
Babylove ulje


U sastavu ima sojino i bademovo ulje, ekstrakt kamilice, vitamin E, a nema tekućeg parafina i radije bih izabrala ovo ulje za svoju djecu, ako ću već kupiti neko baby ulje. Većina baby ulja je mineralno ulje( naftni derivat) i malo parfema. Nikakve njege tu nema. Mislim da kod nas možete pronaći još jedino Hipp, Bübchen, Alverde baby ulja bez naftnih derivata.
Može poslužiti i za skidanje šminke, vodootpornu maskaru odlično otopi. Ja ga sipam u vodu za kupanje jer moj sin ima suhu kožu koja se ponekad peruta po nogama i rukama, ovo pomaže da se kupanjem koža još više ne  isuši. Naravno, za kupku možete koristiti i druga ulja, bademovo, suncokretovo, čak su i bolja varijanta, jer u njih nisu dodani parfemi, a ovo je ipak parfemisano.
Dr. Pasha krema
je meni univerzalna krema za njegu lica i tijela i za njegu nježne dječje kože. Već sam je hvalila u ovom postu i opet ću, nešto je što obavezno imam u kući, uz čitavu vojsku preparative, treba mi i ova :D 

Hipp kreme za djecu
Trenutno imam samo ovu Gesicht&Körper njegujuću kremu za lice i tijelo.


Vrlo lagana i brzo se upija. Hidrira i hrani kožu. Koristim je za njegu ruku, ponekad mi više godi nego glicerinske kreme. Koristim je i na licu povremeno, nekad i prije šminke i zadovoljna sam. Nije za osobe sklone bubuljicama, aknama i komedonima, jer može začepiti pore. Miristil miristat i cetilni alkohol koji su vrlo komedogeni, su visoko na listi sastojaka. Za djecu je ok. Ni meni ne smeta. Prekrasno miriše, baš umirujuće i blago.
Imala sam i Hippovu kremu sa cinkom i pantenolom, za osipe, crvenila i opekotine, i bila mi je dobra.

Sudocrem ipak brže djeluje u takvim situacijama, a Hipp kremica je imala bolji sastav i bila ok za blaže nezgode.
Nikada kod nas nisam uspjela pronaći jako hvaljenu Hipp Intensive kremu...

...a čini mi se da i neću, da je povučena. Ako nisam u pravu, obavijestite me gdje je ima. Može i na području HR, imam veze. :D

Dva proizvoda koji nemaju dobar sastav, ali koje svejedno povremeno koristim su i Sudocrem i Ziaja dječja kupka.
Sudocrem

u sastavu ima:
Aqua, Paraffinum Liquidum, Zinc Oxide, Paraffin, Lanolin, Cera Microcristalina, Sorbitan Sesquioleate, Cera Alba, Benzyl Benzoate, Benzyl Alcohol, Benzyl Cinnamate, Propylene Glycol, Linalyl Acetate, BHA, Citric Acid, Parfum
Dobra je za osipe, pelenske iritacije, opekotine od sunca, manje ogrebotine, ekceme, liječenje dekubitusa. mene spašava kod prehlade i crvenila nosa. Kremu je potrebno namazati u što tanjem sloju, tako stoji na deklaraciji. Ako ostaje bijeli film na koži, nanijeli ste previše proizvoda.
Ziaja kids shampoo&shower gel, cookies 'n' vanilla ice cream

Kupka koja nikako nije za bebe, za stariju djecu je povremeno ok, kao gel za tuširanje. Ima agresivne sulfate, ali sam je ja svejedno kupila jer prekrasno miriše, na vanilin kiflice s limunovom koricom :D
Pravi mi je zimski miris, ogladnim kad se tuširam, jela bih je da mogu. Meni ne isušuje kožu i ne iritira, ali moguće da osjetljivu dječju hoće, pogotovo čestom upotrebom.
sastav:
Aqua (Water), Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate, Glycerin, Styrene/Acrylates Copolymer, Coco Glucoside, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Panthenol, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Parfum (Fragrance), Citric Acid


To bi bilo otprilike sve što sam htjela podijeliti s vama. Čitate li sastav kozmetičkih proizvoda? Kradete li kozmetiku od beba? Što biste meni preporučile da probam?

Hvala na čitanju :*

You Might Also Like

31 komentari

  1. opcenito ne volim baby proizvode,meni to jednostavno nije fino,hehe :) al imam Avon baby ulje za situacije kad mi koza ne podnosi nista drugo(alergije,osipi i sl.)...nisam gledala sastav i ne znam jel ima ista stetno al mi smiri kozu i ublazi svrbez,,,pise da nema parabena,konzervansa i umjetnih boja,meni pase :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako ti pase, ti koristi :) mislim da nema tekuci parafin, ali nisam sigurna, mislim da ima gel aloe vere i kamilice i glicerin, ali i PEG i butilen glikol oko kojih se polemike vode. bilo bi dobro kad bi mogli samo izbaciti sumnjivu kozmetiku i rijesiti se tako svih otrova koje svakodnevno unesemo u organizam, ali to nije tako lako. stetni sastojci u kozmetici su samo kap u moru. bolje je svima da pripaze vise na prehranu, cigarete, alkohol, deterdzente..a sta je tu sve jos, na sto ne mozemo utjecati nikako.

      Izbriši
  2. Ovo ti je jedan od boljih postova, sa puno korisnih podataka koji mnoge zene ne znaju, mlade mame posebno, a trebale bi.
    Ja iskreno ne znam kako smo mi prezivjele Kosilije i Becutane, i njihove parafine, parabene i ostalo, a generacije i generacije mama su se klele u njih. :-)
    Uzecu tu Pashinu kremu, nisam znala da ima tako dobar sastav, valjda nikad nisam obratila paznju, a cini mi se i da je na akciju u Dm-u ovo dana.
    Tebi bih preporucila Penaten baby kremu za lice sa uljem nocurka- divna krema, sto za bebe, sto za mame.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Snow.
      pogledat cu kremu, ulje nocurka mi pase kod dermatitisa kad se pojavi, mogla bi mi biti dobra.

      Izbriši
  3. Ma nema je ni u HR kazu povukli, nece nikad doc :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :P doci ce svasta drugo. nece te hodanje promasit.

      Izbriši
  4. Super post :) Čitam sastojke redovito, učim pomalo, ali definitivno puno više obraćam pažnju nego prije. Istovremeno pokušavam održati neku ravnotežu u svemu tome i ne vjerovati ama baš svemu što pročitam na netu jer ima tu svega...nedavno me recimo iznenadio video od Paulas Choice stručnjaka na Youtubeu u kojem tvrde da vazelin, paraffinum liquidum uopće ne rade takvu štetu kakvu se tvrdi, da su to pročišćeni kozmetički derivati i da ne stvaraju nepropusni sloj na koži koja ionako nije organ koji diše...kome ćeš vjerovati na kraju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala mikka, tako i ja isto. ne vjerujem nicemu previse, ali ako 10 ljudi kaze da nije zdravo, sklona sam povjerovati da stvarno nije, posebno ako se rade kvalitetne studije. bolje biti oprezan pa izbjeci nesto sumnjivo, nego riskirati.
      opet, umjerenost je kljuc svega, naci neki balans, pa ako vec koristim svakakvu sminku, gledam da bar u kremi nemam mnogo potencijalno stetnih sastojaka, i da se informiram koliko sam u mogucnosti. ako se jedan dan najedem mcdonaldsa, gledam da drugi dan rucam salatu i sl.. nisam ekstremna ni u jednom pogledu, jednom se zivi ;)

      Izbriši
  5. Teško je snaći se u moru tih tekstova o kancerogenim vs nekancerogenim sastojcima čak i onima koji o svemu tome znaju više od prosečnog konzumenta kozmetike. Baby kozmetika se uglavnom bazira na parafinskom ulju i vazelinu i tu je mnogo manji izbor prirodnijih alternativa, a čini mi se da za to ima i razloga. Ona je izgrađena od visoko prečišćenih sintetičkih komponenata da bi se izbegla mogućnost senzibilizacije i alergijskih reakcija kože. Kako se i sa alergenima iz hrane u ishrani beba pristupa sa pažnjom (recimo, ne davati deci bobičasto voće pre godine dana), to isto važi i za kozmetiku. Zato ja svojoj bebi nikad ne bih mazala kremu sa etarskim uljima, jer su ona vrlo potentni alergeni, pa makar to bilo i e.u. kamilice. Pre bih odabrala neku sa alfa-bisabololom koji je izolovan iz kamilice. Dakle, dobar je sastav DrPasha kreme, samo da je bez etarskih ulja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, istina, nisam se u tekstu ni osvrnula na etericna ulja, i ona mogu biti alergeni. imala sam jos puno toga reci na ovu temu, a kako se ograniciti onda da tekst ipak ne ode u beskonacnost i postane nezanimljiv za citatelje :D
      mozda se nisam sjetila toga i zato sto moja djeca vec odavno nisu bebe, pa mi nije bilo ni na pameti da upozorim i na to, vec sam mnoge stvari zaboravila i sto se prehrane tice. bobicastog voca i kravljeg mlijeka, citrusa, meda.. toga se sjecam da se ne daje bebama. Kada su moji bili bebe, nisam ih ni mazala. Smatram da normalna bebina koza ne zahtijeva posebnu njegu. U svakom slucaju hvala na komentaru, korisnih informacija nikad nije previse.

      Izbriši
  6. Izrazito koristan i informativan post! Moram priznati dasam puno pažnje posvećivala sastojcima i pokušavala napravit nekakav balans kada sam dobila seboreični dermatitis. Kasnije, kako sam naučila s istim se nositi i držati ga pod kontrolom tome i ne pridajem pažnje koliko bih trebala, ali svakako u preparativi nastojim uključiti i organske proizvode koji imaju dobre sastave dok kod nekih proizvoda to niti ne gledam ako mi pružaju efekt koji mi odgovara i u konačnici ne radi štetu. Barem ne vidljivu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Melilula :D XD
      nisam ni ja obracala paznju na sastojke dok me nije zakacio atopicni...tako i ja kao i ti, ako mi odgovara, sastav mi i nije toliko bitan, a volim ako je i sastav i efekt dobar, naravno.

      Izbriši
  7. Zaista odličan post, svaka čast! Nikad mi nije bilo jasno zašto odrasle žene koriste dečije kreme, tako je logično da je dečija koža potpuno drugačija i da joj odgovara drugi vid nege. Iskreno, nisam za previše mazanja beba bilo čime, pogotovo ako nemaju nikakav problem sa kožom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Coxy :*
      slazem se, nisam ni ja mazala dvoju djecu, ako nije bilo potrebe, kad se guza zacrveni, ili obrazi od vjetra.

      Izbriši
  8. Uh...procitala od-do a trebala bih jos koji put i naucit napamet, hvala na edukaciji :D Kad budem abd imala bebu, ti ces mi bit go-to-mama-za-savjete! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nema na cemu, procitaj jos dva puta i ponovi, ispitat cu te veceras.
      sanjam o danu kad cu nekom biti go-to-mama hahah

      Izbriši
  9. Dobar post, zaista si ukratko objasnila neke stvari. Imam tu dr.Pasha kremu, na tvoju preporuku sam je kupila. nisam koristila te proizvode al cu pocet od sada.. U proljece imam osjetljivu kozu i tada mi samo babylove i apotekarski proizvodi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Amna, nadam se da si zadovoljna kremom :)
      i meni su problemi najcesci u proljece, lice mi se ospe crvenim suhim pecatima.

      Izbriši
  10. Svaka čast na ovom postu, svakako korisno. Dermatolozi i farmaceuti, u suštini, ne preporučuju korištenje baby proizvoda za starije upravo jer su potrebe kože različite u različitoj dobi. Međutim, u našem narodu smatra se da ako je dobro bebi, dobro je i za odrasle, što najčešće nije tako pa može donijeti dugotrajnijom upotrebom više šteti nego koristi. Recimo, Kosili šampon sam koristila od malena i čim sam navršila nekih 7 godina počeo mi je strašno iritirati tjeme, izazivati svrab i perut. Moguće je i da su sastojci donekle promijenjeni, ali svakako da su se i potrebe tjemena i kose promijenile.. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelena, upravo zbog toga sam i odlučila da nešto napišem na tu temu. Nisam probala Kosili, ali jesam Nivea, Johnsons i ostale baby sampone i ne operu moju kosu dobro, osim ovog Babylove, a ni njega ne koristim svako pranje.

      Izbriši
  11. Jako dobar i poučan post! Žalosno je što većina žena nema pojma o ovim stvarima i na bebe maže sve i svašta. Osobno volim ponekad kupiti neki baby proizvod, sastojci su većinom 'ljepši' nego za nas velike. Osim štetnih sastojaka kozmetike, treba obratiti pažnjujesu li dude, pribor za jelo, igračke i slične stvari koje djeca stavljaju u usta napravljeni od 'štetne plastike' koja se mahom koristi u njima. Sjećam se da smo imali projekt iz kemije o tome i da smo u svim bočicama našli štetnu plastiku - PVC, PET, PC.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Da, naravno da treba obratiti pozornost i na igračke i sve predmete koji su u doticaju s bebom, pa i odjeću. Ja sam bježala od kineskih jeftinih igračaka, koliko se moglo. Ne možemo mi dosta toga izbjeći, koliko god se trudili. Vjerovatno bebi više šteti pasivno pušenje, kad ih odvedeš u kafić ili goste, ili djeci brza hrana, čipsevi, kole i ostale gluposti..samo opušteno, informirati se i truditi se, koliko je u našoj mogućnosti, da žive u zdravijem okruženju.

      Izbriši
  12. sastav Hipp Wind und Wetter kreme s cinkom su nažalost promijenili, sad je u pakiranju od 100 ml (prije je bilo 75 ml) i sastav je skroz drugačiji, meni više nepaše i ima komedogeni potencijal :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e stvarno šteta, što mrzim to kad diraju ili prestanu proizvoditi stvarno odlične stvari :(

      Izbriši
    2. znam, ja sam se duplo razočarala, prvo su mi povukli Intensive creme, pa sam se tješila da bar još imam Wind und Wetter... i sad ovo >.< ali našla sam u Mulleru Hipp Pantenol und Zink kremu, sastav mi se čini super, pa ću nju probati slijedeću :)

      Izbriši
  13. Bebe nemaju sebuma i znoja??
    Koža beba ( do 1. godine starosti ) izlučuje 50% manje sebuma od kože odraslih, nakon 1. godine izlučivanje zaštitne masnoće - sebuma opada i do puberteta je 6 puta (!!!) manje od kože odraslih. Propusnost dječje kože je glavni uzročnik većine bolesti koje uzrokuju kemijski i ostali štetni sastojci kao što su mineralna ulja, sadržani u kozmetičkim preparatima. To je glavni razlog zašto bi kozmetika za djecu trebala biti potpuno razgradiva.

    Parafin nanešen na dječju kožu sprječava disanje kože, isto tako parafin se ne može ukloniti šamponom koji sadrži toksična mineralna ulja nego će naprotiv sloj koji guši disanje kože biti još deblji..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam se precizno izrazila, rekla sam da lojne zlijezde nisu jos aktivne kao kod odraslih, a pod ovim da nemaju znoja i sebuma nisam mislila da ga nemaju nikako, samo ga imaju u jako maloj kolicini, ispravit cu i u tekstu. Hvala. Nisam jos naisla na sampon s mineralnim uljem, samo na baby losion i kremu. Mineralno ulje samo po sebi i nije toliki problem, ali moze biti onecisceno razlicitim toksicnim spojevima, koji prodiru kroz kozu, za razliku od ulja koje sjedi na povrsini.

      Izbriši
  14. Sudokrem ima naftne derivate, parafin i BHA koji je kancerogen..

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt