čišćenje lica DHC njega lica

DHC Deep Cleansing oil

22:04Anela


Jeste li znali da stari Rimljani nisu koristili sapun za čišćenje tijela iako su ga poznavali i vodili računa o osobnoj higijeni i redovno se kupali? Za pranje su ga počeli koristiti tek u 2.stoljeću. Izgradili su brojna javna kupališta, koja su bila prostor za uživanje i relaksaciju, a kupanje je bilo ritual i zadovoljstvo kao npr. odlasci u kazalište i na gladijatorske borbe. Za čišćenje kože koristili su maslinovo ulje kojim su se mazali i tako otapali nečistoće na koži koje bi zatim sastrugali posebnom napravom za to.

Čišćenje šminke i sebuma s lica pomoću ulja nije nikakva glupost. Jedna od prvih stvari koje se uče iz analitičke kemije jest da se ''slično otapa u sličnom'', što znači da se polarne molekule rastvaraju u polarnim otapalima (voda, etanol), a nepolarne u nepolarnim (lak za nokte ne skidamo vodom nego ''acetonom'', u biti, većina skidača danas nema aceton nego etil acetat).

I same znate koliko se maskara lakše skine nečim na uljnoj bazi nego tonikom ili micelarnom. To je zato što šminka, osim vode, sadrži dosta masnoće koju obična voda ne skida, moramo dodati neki sapun, a kako sapun isušuje lice, zašto se onda ne okrenuti uljima?



Često sam u nedostatku dvofaznog sredstva za skidanje maskare znala posegnuti za uljima iz kuhinje, maslinovim, kokosovim, suncokretovim, pa i jojobinim jer mi nije odgovaralo za njegu kože. Šminka se odlično otapala, ali meni to uđe u oči i idem napola slijepa i zamagljenog vida do umivaonika poslije, a ta zamagljenost očiju potraje i nakon umivanja. Osim toga, za ispiranje ulja s lica sam morala koristiti i pjenu/gel za umivanje i svejedno mi ostane maskare ispod očiju pa pređem i micelarnom na kraju.


DHC ulje sam ulovila na Feelunique stranici i kupila ga uz rođendanski kupon od 5 funti, pa me ovo od 70 ml koštalo 6 funti. :D
Postoji i u pakiranju od 200 ml, ali mi je bilo skupo i htjela sam najprije isprobati ovo.



70 ml nije malo, s obzirom na to da mi za jedno korištenje treba jedan ili dva pritiska na pumpcu. Dosta je tekuće, nije onako gusto kao npr. ricinusovo ulje, puno je manjeg viskoziteta.


  • Po čemu je ulje za skidanje šminke posebno i zašto potrošiti pare na ovo, a ne koristiti ono za jelo?


Kako vidimo po sastavu, unutra nije samo maslinovo ulje. Tu su i surfaktanti i emulgatori koji omogućavaju bolje čišćenje od čistog ulja. Kad ulje umasirate na suho lice, dodajte malo vode i nastavite s nježnom masažom. Vidjet ćete kako ono pobijeli i kako se stvori emulzija. Vrlo ga je lako isprati bez dodatka ikakvih dodatnih sredstava za pranje lica. Ne ostavlja masni trag na koži.

Nakon što posušim lice i pogledam se u ogledalo, ne prepadnem se svog odraza i panda očiju kako mi se prije često dešavalo. Nema razmuljane šminke oko očiju, sve se skine.
Nema ni isušivanja, ni zatezanja lica, kao da mi se koža lica smanjila za broj nakon umivanja. Ne osjećam nikakvu nelagodu, osim na području oko očiju. To mi je razumljivo jer je koža tu najtanja, a ja je preko dana maltretiram sjenilima i korektorima. Na ambalaži piše da se izbjegava direktni kontakt s očima, ali kako rekoh, meni ne smeta ni najmanje, nit' me šta pecka nit' iritira.

Nakon umivanja uljem, prebrišem lice tonikom i nastavim s večernjom rutinom njege.

Meni je super što ovo ulje mijenja dvofazno sredstvo za skidanje šminke, micelarnu i gel za umivanje, kako sam do sada radila. Definitivno skraćuje vrijeme uklanjanja šminke, a i zauzima manje prostora u kupatilu :D.
Još uvijek 2-3 puta tjedno koristim i gel za umivanje poslije ovoga, jer tada lice operem pomoću Magnitone četke. Ne bih htjela prljati četku uljem i ostatcima pudera, nije baš jeftina da se tako uništava.



Sličnih drogerijskih proizvoda za sad nema, ali su iz Balee najavili ulje za skidanje šminke i umivanje, čekam da nam stigne i veselim se tom novitetu. Možda to bude odlična stvar za puno manje novca.
Imam želju probati i hvaljeno The Body Shop ulje od kamilice, ali nam nije dostupno, za to moram imati tetku u Njemačkoj. :D



Hvala vam na čitanju, šaljem vam puse, do sljedećeg posta.

You Might Also Like

14 komentari

  1. Ljubi te tetka iz Njemacke, nabavit cemo ti :D sad je bilo frke ali bacit cu se na svoju osnovnu funkciju u inostranstvu :D
    Misju :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tetkaaaaaa <3 Ajde pisi vise te postove, falis. :D

      Izbriši
    2. Ko da ne pricamo svaki dan :D
      Ne pise mi se, al citam vas odabrane najbolje blogerice. :p :*

      Izbriši
    3. Dijaspora ce poceti da vodi travel blog. :D

      Izbriši
    4. A kao hobi ce otvoriti fb stranicu: "posredovanje i prodaja Noisette".
      :D

      Izbriši
  2. Bas bih ga volela isprobati :) Deluje mi jako dobro i kada budem narucivala sa Feelunique-a pogledacu i ovo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, prati snizenja i kodove, bude ih cesto. Cim stigne Baleino napravit cu usporedbu, Balea obicno ne razocara, vidjet cemo.

      Izbriši
  3. Djeluje mi zanimljivo i lijepo, nadam se da cu ubrzo imat priliku da isprobam :) Novi post, pogledajte http://beautyrebel09.blogspot.ba/2016/01/noviteti-1.html

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt