Afrodita krema za sunčanje marmelada za sunčanje

Afrodita marmelada za sunčanje

11:51Anela


Marmelade ili pekmezi za sunčanje nisu novost, ali mi se čini da su tek ove godine postali široko popularni, otkako su se pojavili u drogerijama, po prihvatljivijim cijenama. Najpoznatije i nešto skuplje su L'erbolario, Collistar, Lancaster, a sada su na tržištu i povoljnija Afroditina, Olivalova i Biobazina verzija. Koriste se za brže i bolje tamnjenje kože, ako ste fan toga. Ja moram priznati da jesam, volim blago potamniti, ali samo za par nijansi od moje prirodne (umjereno svijetle) puti.


Velika većina ovih marmelada ima parafinsku ili petrolatnu bazu ( naftni derivati), osim čini mi se L'erbolario marmelade (ona ima dosta parabena), koju bih sigurno uzela prije nego Afroditu, da sam je mogla naći ovdje kod mene.
Nisam se sjetila da bih je mogla pronaći na moru, eto kakva mi je logika. :D

Ne izgorim brzo i ne sjećam se kad sam pocrvenila na suncu zadnji put, ali se stvarno čuvam i mažem i hlad mi najviše prija. Nešto malo boje dobijem i bez ikakvih marmelada i ulja, baš onoliko koliko se meni sviđa, neke 2-3 nijanse. Ne sunčam se pretjerano, najljepše mi je rano ujutro i iza 5 poslije podne, a u to vrijeme sam i koristila ovu Afrodita marmeladu i tada nisam mazala kremu sa zaštitnim faktorom. Ako vi ipak želite nanijeti kremu sa SPF, možete, nakon marmelade.



Ovi proizvodi za tamnjenje nemaju SPF pa vas neće zaštititi od sunca, imajte to na umu. Najbolje ih je koristiti kad već imate nešto boje, nakon nekoliko dana izlaganja suncu, ali sam je ja ubacila u upotrebu odmah od prvog dana na plaži jer kako rekoh, nisam osjetljiva i ne gorim lako.
Ne trebate se bojati da će vam ostati fleke po tijelu, kao od proizvoda za samotamnjenje, jer neće. Ovakvi proizvodi samo potiču stvaranje melanina, a ne boje kožu. Možda vam jedino uflekaju kupaći kostim, ili ručnik ako su jako svijetli, ali se meni s Afrodita marmeladom to nije desilo.
Marmelada miriše na čokoladu, karamelu i kokos. Nije neugodan miris, nekima će se baš svidjeti, ali ja volim laganije mirise za ljeto, pa mi npr. Collistar marmelada puno ljepše miriše od ove. Teksturom je gušća od Collistarove, podsjeća na neki baš gust pekmez, poput onog Podravkinog od šljiva, koji mi je preukusan btw. :D


Nisam imala problema s razmazivanjem. Lakše ide ako je koža suha, po vlažnoj koži malo ''zapinje'', dok se Collistar marmelada razmazuje bez problema i po vlažnoj i po suhoj koži.
Proizvod se ne upija u kožu, pa ćete imati masan i klizav osjećaj, nije nimalo zgodno ako ste na plastičnoj ležaljci. Nije mi to neki veliki nedostatak, i s Collistar marmeladom imam isti osjećaj.



I da otkrijem ono što vas većinu zanima, djeluje li?
Pa moram priznati da nisam dobila ništa više boje nego što dobijem i inače, bez trackanja kojekakvim džemovima i uljima. Možda bi se bolji efekt pokazao da sam je koristila duže vrijeme, ovako je u upotrebi bila 5 dana. Primijetila sam jedino da mi koža nije nimalo isušena od sunca, soli, brijanja, tuširanja, krema s SPF...pretpostavljam da ju je ovaj parafin zaštitio od isušivanja. Nisam uvodila nikakve posebne after sun proizvode ni losione, marmelada je jedina novost, pa sam prilično sigurna da je upravo ona pomogla.

Afrodita marmelada košta nešto manje od 14 maraka u CM-u, a količina je izdašna, od čak 200 ml, što sumnjam da se može potrošiti za nekih prosječnih 7-10 dana ljetovanja, jedino ako vam društvo na plaži pomogne u trošenju. Voljela bih da je pakiranje manje, ovako je prilično teško za vucaranje u torbi, pored ostalih krema i ručnika.

sastav:



Pored petrolatuma i tekućeg parafina, tu je izopropil miristat, vrlo komedogen, pa imajte na umu da ovo i nije baš za lice, leđa i dekolte.
Vrijedni spomena su kako maslac, maslinovo ulje, shea maslac, orah, ekstrakt ružmarina, suncokretovo i repično ulje, beta karoten, ekstrakt mrkve.

Ukoliko vam se ne sviđa sastav, možete napraviti i svoje ulje za sunčanje, nemojte kupovati na plaži razna maslinova, kantarionova, lavandina jer povećavaju fotoosjetljivost kože, pa možete završiti s jakom alergijom i kožom koja se crveni i ljušti. Takva ulja su super poslije sunčanja, ali za vrijeme izlaganja suncu nikako. Jednom sam probala jedno takvo, prije par godina, dok još nisam bila upućena i na leđima dobila grozne i bolne akne, a nikad nisam imala problema s kožom na leđima pa ni u pubertetu.
Najbolje bi možda bilo napraviti macerat zelenog oraha u baznom ulju sjemena mrkve, ali je takvo ulje skupo. Jeftinija varijanta je da kupite nerafinirano suncokretovo ulje ( ima ga u DM-u i dućanima zdrave prehrane), u teglicu na 2 dcl ulja naribate mrkvu-dvije, ubacite sitno nasjeckane zelene orahe, 5-6 komada, čvrsto zatvorite i ostavite na prozor ali ne gdje je sunce prejako, na nekih 20ak dana. Kasnije ga procijedite i imate svoju i najzdraviju varijantu, bez štetnih sastojaka.

Jeste li ljubitelj marmelada i ulja za sunčanje? Koji su vaši favoriti? 

Hvala na čitanju :) :*

You Might Also Like

23 komentari

  1. Odlična recenzija, napisala si baš sve šta bi bilo koga moglo zanimati :) Nisam ljubitelj ni najmanje, doživljavam ih kao lepljive proizvode koji ostaju na koži i boje odeću, a to baš ne mogu da podnesem, jedva sam se navikla i na suva ulja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)
      Jest masna teška i ljepljiva odmah nakon mazanja, ali već nakon jednog plivanja, to nije tako izraženo i obučem se bez problema. Sloj na nogama osjetim i nakon tuširanja, ali nije više neugodan i masan, ne lijepi se. Voljela bih još probati L'erbolario marmeladu, eventualno Lancaster, ali je preskup. Sljedeće godine definitivno idem sa svojim homemade uljem :D

      Izbriši
  2. Vala slab efekat, ja ga mazem od prvog dana. Cak ni izgorila nisam... ¯\_(ツ)_/¯

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahah čak ni to XD
      valja mi potrošit' ovo na balkonu pa tražit šta efikasnije :D

      Izbriši
    2. Da li moze za solarijum ova marmelada?

      Izbriši
  3. Ja sam ljubitelj marmelada za sunčanje i već par godine koristim L`elborario marmeladu. Odlična stvar, ne ostavlja mrlje na koži, ručniki niti na kupaćem kostimu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tražila sam sastav Lerbolario marmelade prije par dana, pa mi je izbacilo i tvoju recenziju, pročitala sam da si zadovoljna :) sigurno ću probati nekad.

      Izbriši
  4. I ja sam kupila,pa cu ubrzo isprobati i na moru :) jeste malo teze razmazati, ali potrudicu se, najvise za noge :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam najviše noge mazala :D nisam više kao sir, ali nisam ni nešto ekstra tamna, ovako pocrnim i kad ne koristim marmeladu. nadam se da će tebi bolje djelovati, lijep odmor zelim :)

      Izbriši
  5. Ja je imam ali ne vidim neki vau efekat, npr. u odnosu na Malibu koju sam imala ranije, ali je nema kod nas. Nisam je probala na licu i ne mislim baš zbog Isporpoyl Myristate, a ima i manu što se topi na suncu i prelazi u skoro tečno stanje, tako da ne znam, i nisam nešto oduševljena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisam ni čula za Malibu :D
      nisam ni ja mazala na lice, dosta mi svih SPF krema, pa i s tim još da maltretiram lice. Lako je naći malo tamniji puder ako je lice svjetlije ili nanijeti bronzer :)

      Izbriši
  6. Ja više volim dobro, staro ulje za bolje tamnjenje kože. Sama ga pravim, prirodni sastojci odlično njeguju kožu. Malo kreme sa zaštitinim faktorom i malo ulja preko toga moj je najbolji recept za odličnu preplanulu put.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koje ulje praviš, šta i koliko čega staviš? :)

      Izbriši
  7. A da li si zadovoljna collistarom, da li je bolji od Afrodite ili ni on nema neki efekat? Kupila bih ga ako vredi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Collistar mi se više svidjela jer je bila manje ljepljiva i teška, lakše se razmazivala, ali je ipak bio prisutan taj neki masni film na koži. Čini mi se da ona daje baš neku zlaćanu boju koži. Kad sam istraćivala koju da kupim, vidjela sam da dosta žena hvali Lerbolario, vše nego Collistar, ali kako nisam probala obje, ne bih ih znala usporediti. Ove godine na more nosim Olival pekmez i ulja, pa ćemo vidjeti radi li to išta :)

      Izbriši
    2. ...istraživala umjesto istraćivala, greška :D

      Izbriši
  8. A da li si zadovoljna collistarom, da li je bolji od Afrodite ili ni on nema neki efekat? Kupila bih ga ako vredi :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni je to sve manje više isto, važno je ne izlagati se odmah suncu, a nakon 2-3 dana kad se dobije podloga ništa bolje, ni zdravije za kožu od maslinovog ulja pomiješanog sa nekim kupovnim, recimo Nivea. Mazati se non stop, prije ulaska u vodu, poslije.. važno je da koža ne bude nikad suha, najbolje se namazati poslije kupanja i sunčati se dok se ne osušiš pa opet u vodu :). Tako bar ja najbolje potamnim, za 4-5 dana, a imam baš svijetlu put. Kakao puter je odlična stvar, ali nakon nekoliko dana.. nevjerovatno kakva se boja dobije. Što se tiče Afrodite, marmeladu nisam uspjela naći, već samo ulje..pa ćemo vidjeti, ako ništa super miriše :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo bih napomenula da se ipak koristi i neki proizvod sa zaštitnim faktorom, jer ga ulja za sunčanja nemaju ili imaju preslab, pa se može lako desiti da dođe do opekotina. Ja sam također za prirodna ulja, ali iza 18 sati ili rano ujutro, nikako po najvećim vrućinama. I da, nikako kantarion jer povećava osjetljivost kože na UV zračenje. Ja sam se jednom mazala nekim maslinovim uljem, kuljenim na plaži i dobila užasnu alergiju i bolne akne na leđima gdje ih nikad nisam imala, tako da je pametno potražiti nešto provjereno, bog zna šta je bilo u bočici i možda je i kakvo eterično ulje bilo umiješano pa je dovelo do takve reakcije. Nikad više. :D
      Samo provjereno i samo iza 6 poslije podne :D. Javi za Afrodita ulje, ako se sjetiš, kako se pokazalo :)

      Izbriši
  10. Za suncanje i brzo dobijanje boje preporucujem orahovo ulje, stvarno deluje i dobijete lepu bronzanu boju

    OdgovoriIzbriši
  11. Za suncanje i brzo dobijanje boje preporucujem orahovo ulje, stvarno deluje i dobijete lepu bronzanu boju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Marina na preporuci, čula sam pohvale i za orahovo ulje :)

      Izbriši
  12. Imam afroditinu mermeladu meni je super ne ostavlja nikakve mrlje kad izadjem iz mora koza mi bude mekana nije uopce suha...meni je odlicna nepatim za nekom jakom bojom meni je oke.🙂

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt