AHA kiseline BHA kiseline iHerb

Reviva Labs krema s glikolnom kiselinom

19:15Anela


Glikolna kiselina je jedna od alfahidroksilnih kiselina(AHA), u kozmetičkoj industriji vrlo popularnih, pa ste sigurno vidjele brojne preparate kojima na ambalaži stoji natpis da sadrže AHA ili BHA. Novost na kozmetičkom tržištu su i PHA, polihidroksilne kiseline, navodno jednako učinkovite kao AHA, ali manje iritirajuće, ali o njima ovom prilikom ne bih, jer se još nisam susretala s tim sastojcima ni koristila ništa što u sastavu ima PHA.
Glikolna kiselina se dobiva iz šećerne trske (glycolic acid). Ostale AHA kiseline, pored glikolne, su limunska (citric acid, iz voća), mliječna (lactic acid, iz mlijeka), tartarska (vinska, tartaric acid, iz grožđa), jabučna (malatna, malic acid, iz jabuke).

BHA ili betahidroksilne kiseline su topive u masti, pa su preporučljive osobama s debljom i masnijom kožom, sa začepljenim porama, miteserima i komedonima. AHA ili alfahidroksilne kiseline su topive u vodi, pa neće baš dobro prodrijeti kroz masnu kožu i pore ispunjene sebumom. Preporučljive su suhoj, umornoj, dehidriranoj i zrelijoj koži. Ne mora ni ovo biti pravilo, iako vam je koža masna, moguće da vam BHA kiseline neće odgovarati. Salicilna kiselina je predstavnik BHA kiselina u kozmetičkoj industriji.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom su za moju kožu uvijek bili preagresivni, ja volim AHA kiseline, posebno glikolnu, jer meni daje najbolje rezultate. Ima najmanju molekulu među AHA kiselinama i bolje prodire u kožu. Mliječna je nešto manje agresivna, pa ako vam proizvodi s glikolnom smetaju, a imate suhu kožu, probajte mliječnu.
I AHA i BHA kiseline rade na sličnom principu, vrše piling površinskog dijela kože, odstranjuju mrtve stanice koje zatvaraju pore, potiču obnavljanje epidermisa.
Mnogi dermatolozi se slažu da je za kožu bolje da se eksfolijacija ili piling vrše kemijskim sredstvima, kiselinama i enzimima, nego mehaničkim grebanjem.

Glikolnu kiselinu koristim, s kraćim prekidima, duže od godinu i po dana. U potpunosti sam prestala koristiti mehaničke pilinge, osim spužvica i Ebelin silikonske spužvice kojom se umijem kada koristim Apivita pjenu ili kada skidam masku s lica koja se ispire, kao Lush Oatifix. Najprije sam imala Andalou Naturals masku s glikolnom kiselinom i enzimima koja mi je baš pomogla i iščistila lice i o njoj sam pisala ovdje. Tekstura kože se korištenjem Andalou maske jako popravila, koža postala glađa, miteseri po bradi se smanjili, flekice koje mi ostanu poslije dermatitisa brzo blijedile. Ne sjećam se kad sam imala potkožnu i upaljenu bubuljicu otkako koristim proizvode s glikolnom kiselinom...možda jednom da mi se desi u tri mjeseca, a i to mojom krivicom kad diram i kopam po licu.


Reviva Labs kremu sam kupila na iHerb stranici (link). Privukao me vrlo jednostavan sastav, bez puno filozofije, i nepotrebnih stvari, a zatim i Babushkino oduševljenje na njenoj  fb stranici, pa nisam više dvojila. Krema je u plastičnoj ambalaži, prilično neatraktivnoj i jeftinoj, a dobijete 42 grama proizvoda za cijenu od 18 dolara. Ukoliko prvi put naručujete s iHerba, možete koristiti nečiji kod za 5 ili 10 dolara popusta ( moj je  V V B 7 4 0 ).
Meni traje već jaaako dugo, skoro pola godine i tek sam do pola teglice. Baš se nekako sporo troši i treba je vrlo malo da se namaže cijelo lice. Ne koristim je svaku noć, već otprilike jednom ili dva puta tjedno, tako mi najviše odgovara, prečestom upotrebom mi se lice još više isuši.

Miris je kiseo, meni miriše kao nešto citrusno, kao limuntos, nije neugodan. Krema je neke srednje gustoće, vrlo lako maziva.
Pored ove moje kreme sa 10% glikolne kiseline u sastavu, imaju i blažu verziju od 5% ali sam ja izabrala ovu, jer sam već prije koristila kiseline i nisam imala nikakvu lošu reakciju. Upravo tu kremu, u kojoj je koncentracija glikolne kiseline 5%, proizvođač preporučuje za početak, ako niste naviknute na korištenje kiselina i ako imate osjetljivu kožu. 
U sastavu je voda, glikolna kiselina, ekstrakti tikve, breskve, kadulje, gaveza, kamilice, hamamelisa, vitamini A, D, E, ulja šafranike i suncokreta.
Na ambalaži stoji upozorenje da se najprije krene oprezno, da testirate osjetljivost tako što ćete kremu najprije nanijeti na zapešće ili malo iznad i ako sve bude u redu, da probate na licu i da je nanosite jednom u dva-tri dana, u početku nikako češće. Ja je ni danas ne nanosim češće, nego jednom u 5 ili 7 dana.

Kada kremu tek nanesem na lice, osjetim da me malo pecka na nekim dijelovima, ako mi je koža na tim mjestima iritirana ili npr. ako mi je oko nosa crveno jer sam prehlađena. To peckanje traje nekih desetak sekundi, ne duže i to je normalno.

Ono što mi se jako sviđa, jest to što me koža nimalo ne zateže poslije nanošenja. Nemam nikakav osjećaj nelagode ili suhoće nakon što peckanje prestane. Upija se brzo. Ujutro sam primijetila da se budim nešto malo masnija nego inače, kao da se lučenje sebuma mrvicu pojača. Meni je to dobra stvar, s obzirom na to da mi sebuma na obrazima fali. :D
Osjećaj kada pipnete kožu ujutro je nevjerovatan. Koža je tako glatka i meka na dodir kao da ste je dobro izribali nekim abrazivnim sredstvom, a niste. Izgledam odmornije i svježije i ne mogu prestati dodirivati lice jer je glatko kao svila.

Slikala ovaj put nisam ništa, vrijeme je katastrofa pa se ne bi ništa ni vidjelo. Stanje je otprilike isto kao i na ovoj fotografiji iz posta koji sam linkala gore, ali ću opet staviti istu fotografiju, iz perioda kada sam koritila masku s glikolnom kiselinom:


gornji red prije,
donji red poslije korištenja Andalou Naturals maske s glikolnom kiselinom. Kliknite na sliku za bolju rezoluciju

Imam slike prije nego što sam počela s korištenjem ove, Reviva Labs kreme, pa ću staviti na fb usporedbu prije i poslije, kad se vrijeme popravi pa budem mogla napraviti pristojne fotografije.

Imam boljih i gorih epizoda s kožom, bolje su kad nemam iritacija ni ljuskica ni ekcema, gorih kad mi lice odreagira na nešto pa se ospem i dobijem suhe crvene i svrbljive fleke po obrazima. Kad crvenilo prođe, a suhe ljuskice po licu ostanu, opet se sjetim ove kreme koja to sanira najbrže od bilo čega što sam do sada probala.

Glikolna krema nikako ne zamjenjuje hidratantnu kremu koju inače koristite, kožu treba navlažiti i nahraniti poslije. Ja se nekad navečer samo srušim u krevet i ne da mi se mazati ništa nakon nje jer kako sam rekla, ne osjećam nikakvu suhoću ni zatezanje, ali obavezno namažem ujutro lice nekom bogatijom kremom, kakva mi je npr. Avene Extremely Rich Compensating.

Moram napomenuti da zaboravite na sunčanje kada koristite preparate s voćnim kiselinama. Epitel se stanji i koža je osjetljiva na sunčevo zračenje. Obavezno treba koristiti visok zaštitni faktor ili prekinuti s korištenjem preko ljetnih mjeseci.
Osobe s jako osjetljivom kožom ne bi trebale koristiti kiseline.

Kreme za koje znam da sadrže AHA kiseline, a koje se mogu kupiti i kod nas su:
Avene Cleanance K ( glikolna 8%, mliječna 2% i salicilna 1%)
Avene Triacneal ( glikolna 6%, retinaldehid 0.1%)
Bioderma Sebium Serum
Kreme s BHA:
Bioderma Sebium Pore Refiner
Bioderma Sebium Al
Bioderma Sebium AKN
Vidjet ćete ove natpise i kod Balee u zelenoj liniji i Garnier ima neku liniju čini mi se, ali nije uopće navedena koncentracija kiselina i ja sam malo sumnjičava oko toga i mislim da nisu baš učinkovite.

Ove francuske kreme tipa Avene, Vichy, Bioderma, La Roche Possay i sl. su obično pune drugih sastojaka koje bih ja osobno izbjegavala da imam problematično i aknama sklono lice, tipa silikona, konzervansa, neke čak i parafina, zato ja radije odem na iHerb i uzmem bolju kremu za iste pare. Ne kažem da nekome nisu pomogle, ni da nijedna ne valja, nego da treba probrati. Ima krema ovih brendova koje i ja volim i koristim. Koža svakog od nas drukčije reagira, ali eto, da znate da negdje ima bolja alternativa, samo ne toliko razvikana i reklamirana.

Hvala vam na čitanju. :) :*






You Might Also Like

26 komentari

  1. ja naprosto obožavam ovu kremu i ne mogu se načuditi da ju više ljudi (sa ovih naših prostora) ne koristi!!
    i ja sam ju kupila još prošle godine nakon Babushkinog hvalospjeva i mogu reći da je to jedna od rijetkih stvari za koje komotno mogu reći da djeluju, al ono stvarno stvarno :D inače sam koristila i tu andalou glikolnu masku, i lrp duo i avene cleanance liniju, i biodermin sebium serum, i alpha h i olaz regenerist....i iskreno, meni je to sve bzvz i nema nekog efekta, a još ja ni nemam neke extra zahtjeve ili posebno problematičnu kožu, treba mi nešto samo da pročisti pore i mitesere i malo ujednači površinu i ton kože...ova mi krema kožu održava u super stanju i djeluje doslovno od prvog nanošenja; evo i nakon više od pola godine ja sam i dalje u šoku kolko je dobra :D nedavno sam ju potrošila skroz skroz do kraja (a i to mi se vala rijetko dogodi i sa jednim proizvodom xD) i sad sam samo u dilemi da li da ju nastavim koristiti i preko ljeta (normalno, navečer samo, i uz obavezan visok spf preko dana) ili pak da pričekam opet jesen...ali ne vjerujem da ću uspjet izdržat bez nje, jer evo već vidim, tj. osjetim neke "neravnine" na koži u ovo malo vremena otkako sam ju potrošila :-/
    uhh raspisah se ja ko da sutra ne postoji, al štaću kad je tolko dobra, haha :D a i drago mi što neko konačno rejva i o njoj :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma neka si, slobodno se raspisi, i ja sam, ali krema zasluzuje :D nisam probala nista sto si ti, osim cleanance k i andalou, ali ovo je bolje po mnogo cemu. I bas kao sto si rekla, odrzava mi kozu u dobrom stanju. I ja cu praviti vece pauze sad preko ljeta, imam alpha h umivalicu pa cu vise nju koristiti i ona mi je dobra, ali je jos nisam toliko koristila da pisem recenziju. Bas mi je drago da dijelimo odusevljenje :D iherb je pravo malo carstvo super mazalica, a i lovelula stranica mi je otkrice u zadnje vrijeme, imaju odlicne kozmetike, paypal, europski site a i porez odbiju jooooj, ljepota.

      Izbriši
  2. 5% ili 10%... dvoumim se koju naruciti... xD :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma kod tebe je lice odlicno i bez nepravilnosti, mozda ce ti i 5% biti ok. Ako se ipak odlucis za desetku, pa ako ti ne bude odgovarala, ja cu je kupiti od tebe. Ozbiljna sam :D

      Izbriši
  3. Meni ovo trebaaa, imam velikihh problema sa desnom stranom lica, najviše me muče sitne flekice od bubuljica a čitala sam da kreme sa glikolnom kiselinom nabolje pomažu kod toga :) Ova recenzija mi je super došla :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oko flekica je meni do sad najvise pomogla glikolna i ulje od sipka. imam ono trilogy i bas mi se svidja. drago mi je ako sam ti pomogla imalo :*

      Izbriši
  4. hvala ti na preporuci! baš mi ovakva krema treba jer zbog hormonalnog poremećaja znaju mi se pojaviti potkožni čirevi na bradi. Dvoumim se trebam li ovu kremu koristiti odmah ili pričekati jesen?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marijana, mozda ipak bolje na jesen, ti si na moru, imate dosta sunca, nisu sunce i kiseline dobra kombinacija :D hvala tebi na komentaru :)

      Izbriši
  5. Nekad komentarisem radi reda al pricale smo vec o tome kakva je meni. Sad pauziram pa cu je ponovo koristit u septembru mozda, ali onaj tester od tebe ce bas da potraje. Opet cu te nekad trazit da mi navadis pa posalji po R i N :D nek imam za njemacke haha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hajd da odgovorim radi reda...
      najbolji su testeri koje mozes fino testirati a ne ono nesto malo...ispod 5 ml nije tester.
      Ja mislim da su R i N bas sretne kad nama cine uslugu.

      Izbriši
    2. :D ev sve me N pita kad ce drugarica s paketicem :D

      Izbriši
  6. Do pre par meseci sam izbegavala kiseline, ali sada su mi najomiljenija stvar ikada. :D Meracim onu andalou masku, ali sve te onlajn kupovine se kod mene dese jednom u sto godina, pa ono, stavim i ovu na wl pa jednog dana....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako bih ja morala birati između andalou maske i ove kreme, biram kremu :D da znaš, ako kad naručiš šta :D

      Izbriši
  7. Mislim da meni ovakvo nešto treba u životu, sad se lice poprilično smirilo od bubuljica al pojavi se neka i ostale su mi flekice :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. za flekice je isto odlicna. to i ulje od sipka meni najvise pomazu, a dosta flekica mi ostane kad se dermatitis povuce.

      Izbriši
  8. Tvoja je blog baš edukativan što se krema i sastava tiče. Ovo, a i ono šipkovo ulje, mi djeluke kao nešto što bih trebala probati. Vrijeme je da prestanem bacati novac na neučinkovite proizvode po apotekama i drogerijama i bacim se na onlajn kupovinu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti puno :) bas mi je drago ako sam uspjela kroz svoje iskustvo prenijeti neke informacije koje ce nekome biti od koristi.
      moje se lice bas dosta popravilo otkako pazim na sastav i izbjegavam gluposti poput jako parfimiranih krema, alkohola i sl. kad se samo sjetim kako mi je lice nekad bilo u crvenim svrbljivim pečatima, a ja jedva da sam mazala niveu soft :D i skidala max factor puder vlažnim maramicama...

      Izbriši
  9. Planiram je uskoro kupiti, možeš li se sjetiti plaća li se dostava za Hrvatsku, i ako da - koliko? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oprosti, nisam vidjela komentar ranije, promakao mi je. placa se dostava i mislim da je najjeftinija opcija 4 $

      Izbriši
  10. Mene zanima ima li za kupiti veca koncentracija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. konkretno ovaj brend nema u ponudi proizvod s većom koncentracijom glikolne. mozda imaju ostali, nisam istrazivala, vjerujem da ces naci nesto na iherbu :)

      Izbriši
  11. hehe, prvo hvala na kremi, lice mi je uobičajeno ružno i ne reagira ni na domestos, al sad malo manje čini mi se. glađe je, a i nemam više onih upaljenih bubuljica osim ako kožu ne kopam. već par godina nemam te upaljene, ali komedone stalno... a taj triacneal je meni očistio čelo i čelo mi je otad najčišći dio lica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ahhaha ne šali se s domestosom javno, tko zna tko ovo čita, možda neka curica proba domestos a ne zna da si ti samo blesava :D
      nema na čemu, kupit ćemo opet. ja čekam evo svoju otkako sam tebi dala zadnju i lice mi se već pokvarilo i upalilo bilo na par mjesta.
      zatvorenih komedona se teško kotarisat, sad ću ti se na viber natovariti da ti kažem nešto :D :D :D

      Izbriši
  12. pozdrav,
    uopće ne znam kako sam pronasla ovaj tekst al sam se oduševila i odmah kupujem ovu kremicu:)
    i usput sam htjela pitat nešto.
    neki dan sam bila kod dermatologa i preporučila mi je kremu Areol. u apoteci su me blijedo gledali pa si mislim da je možda ovo pravo mjesto za to pitanje:)
    Znaš li ti ili netko od cura ovdje gdje mogu kupiti tu kremu?
    unaprijed hvala,
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav :)

    Interesuje me da li su promjenili ambalazu ove kreme, jer nikako da je nadjem na sajtu. :/
    Ako nije problem, molila bih link.

    Hvala :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni Je negdi neznam kako izletio ovaj članak i reko ‘ovo je znak’ :D

      Da... zainteresirala me kremica i tocno cu je kupiti. Mislim da ce biti super za moje dosadno lice.
      Jel ona stvarno promjenila ambalazu? Ne postoji vise ova bijela.
      I jos nesto... jel se stavlja na podocnjake???

      Hvalaaa :))))

      Izbriši

Facebook

Obrazac za kontakt