čišćenje lica dvofazno sredstvo Garnier

Garnier dvofazna micelarna voda

14:07Anela


Čišćenje lica uvijek volim započeti nekim uljnim sredstvom. Pod tim podrazumijevam ulje za umivanje, mlijeko ili dvofazno sredstvo. Svi ti skidači u sebi imaju disperzirana ulja i ona najbolje otapaju šminku s lica koju onda skinete u par poteza.
Mnoge djevojke koriste samo micelarnu za skidanje šminke, probala sam i ja, ali meni je to mukotrpan i dug posao, jer micelarnim otopinama treba duže da otope maskaru i uhvatim se kako moram duže trljati okoloočno područje. Probala sam ih dosta, ali meni nisu neophodne. Dobro dođu kad trebam pokupiti ostatak dvofaznog skidača s lica i ukloniti onaj masni sloj.
Obradovala sam se kad sam na policama dm-a spazila ovaj novitet. Garnierova stara micelarna, u ružičastoj bočici mi je inače najdraža drogerijska, stavila bih je uz bok Bioderminoj Sensibio.


Mana dvofaznih skidača je što obično dolaze u količini od 100-150 ml i ja to prilično brzo slistim. Praktični su za ponijeti negdje na put, ali bih radije kod kuće imala nešto u većoj količini.
Ova ''dvofazna micelarna'' je upravo to, jedan odličan i ekonomičan dvofazni uljani skidač šminke. Super što su se iz Garniera dosjetili da naspu u bočicu 400 ml i prodaju po prihvatljivoj cijeni za tu količinu, otprilike oko 11 maraka kod nas, kao i stara, roza micelarna. I oni upola manji dvofazni skidači koštaju ovoliko.


Zapravo je ovo unaprijeđena verzija dvofaznog sredstva, jer zaista ne ostavi masni trag na licu kako to znaju raditi klasični dvofazni skidači.

Što je zapravo micelarna voda, probat ću objasniti laički. Ja je zovem micelarnom otopinom, nije to baš voda, iako je voda glavni sastojak. Klasična micelarna otopina je zapravo jedan koloidni rastvor (veličina disperznih čestica je oko 1-200 nm pa ih ne možemo vidjeti golim okom). U vodi su raspršene čestice surfaktanata, koji oblikuju micele (uloga čišćenja), zatim neki glikol, za bolje rastvaranje šminke, neki konzervansi, moguće i glicerin kao ovlaživač, možda i neki biljni ekstrakt.




Micele su kružne nakupine tenzida, čistača, i to tako da im je hidrofilni kraj okrenut prema vodi, a hidrofobni kraj prema unutra. Unutra zarobe masnoću i tako prividno djeluje da se masnoća otopila u vodi, pokupe je s površine kože.

Probajte šminku ili masne ruke očistiti samo vodom pa ćete vidjeti da ne ide, dodatkom nekog sapuna ili deterdženta to postaje moguće, upravo iz ovog razloga koji vidite gore na sličici.

Svi proizvodi za čišćenje lica, pa i micelarne, sadrže surfaktante ili tenzide, koji oblikuju micele, samo to nije na svima naznačeno. Neki su brendovi iskoristili ovaj trenutno popularni naziv pa pišu da je nešto micelarno, primjerice maramice, pjene, gelovi i šta svašta ne, kako bi namamili kupce, jer je ženama taj ''micelarni'' naziv trenutno zvučan i misle da je sigurno u pitanju neki novitet, a u biti ništa spektakularno ni novo. Sve čistilice počivaju na istom principu, pomoću micela skidaju nečistoće. Micelarne vode su valjda toliko popularne jer imaju blaže tenzide koji čine manje štete koži, odnosno čiste je bez isušivanja, ili je to isušivanje blaže nego čišćenje sapunom ili gelom sa primjerice SLS ili SLES u sastavu.

Iako djeluje da su sve micelarne iste, osjetljivoj koži ne odgovaraju sve, ovisi o vrsti tenzida i konzervansa hoće li vas peckati, izazivati bubuljice, dermatitis, osip ili nešto deseto.

__________________
Ovaj Garnierov ''novitet'' zapravo nije koloid kao proizvodi koje smo do sada viđali na policama i nazivali ih micelarnim vodama, ovdje jasno vidimo tu drugu fazu, nije stabilno emulzirana i raspršena u vodenom rastvoru, i kad je promućkamo, opet se brzo razdvoji uljna komponenta.



Na naljepnici vidimo da je pogodna za sve tipove kože i da je nije potrebno ispirati, vama na volju, ja je ispirem, a i vama savjetujem isto. Sadrži dosta stvari koje ne želim da se nađu na koži na koju ću nanijeti kremu, ulje, serum, šta već, jer može ometati upijanje ili blagotvornost uljnih komponenti iz kreme, zarobiti ih u sredinu micele, baš kako to radi i sa nečistoćama na licu. Osim toga, sadrži više iritirajućih sastojaka od stare, roze micelarne.

Efikasnost kod skidanja šminke se ne može mjeriti ni s jednom klasičnom micelarnom, doslovno u par poteza skinem svu šminku s očiju, a odlično skine i puder, bronzer, korektor, bez po muke.
Baš kako je i navedeno, masnog osjećaja na licu nema, koža je omekšana, a kad se osuši imate onaj baršunasti osjećaj pod prstima, kao poslije kreme sa silikonom u sastavu ili baze za šminku. Još jedan razlog da isperete ovo s lica i koži priuštite pravu njegu. :D

Definitivno je ovo proizvod koji se isplati, nastavit ću s kupovanjem. Ne znam kako će se ovaj uljni sloj ponašati do kraja bočice, hoće li se trošiti prebrzo ili će izgurati do kad i vodena faza, vidjet ćemo. Promućkam je dobro prije svake upotrebe.
Nisam iskusila nikakve smetnje u vidu peckanja, osipa, dehidracije kože ni začepljenih pora. Ne mogu garantirati da nećete ni vi, meni rijetko kad kozmetika stvori problem na licu.

Hvala na čitanju :) 

You Might Also Like

12 komentari

  1. Ja ovo nisam ni primjetila, sviđa mi se količina, Garnier uvijek daje dobar omjer :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije nam davno ni doslo, a slazem se za kolicinu, ne moram se misliti mjesecima sta cu novo uzeti za skidanje sminke :D

      Izbriši
  2. Kakva je za suhu kozu. Ja sam imala puno problema sa micelarnim, kupila sam Baleinu i napravila haos oko ociju. Ova Garnier mi je super, a ne znam kakva je ova nova sto se toga tice...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i moja je koza suha po obrazima i oko ociju, cesto mi se i kapci perutaju. za baleinu sam cula da zna peckati za oci, pa je nisam ni zagledala. od ove nemam bas nikakve smetnje, meni je i avon smetala a i ziaja koja mi je bas pekla oci kao nijedna do sada. klasicna garnier mi je dobra za neke sitne popravke kad npr zeznem tus ili nesto, a i puder dobro skida, maskaru i tus skine, uz dosta trljanja, sto izbjegavam, pa sam se vratila uljanim skidacima s kojima to ide bas lako. ako se odlucis i probas, javi mi utiske molim te, bas me zanima hoce li ti praviti probleme. voljela bih ti reci probaj slobodno i da ne pecka, ali nikad ne znam kakva ce biti drugima, meni je odlicna, ali ne mora znaciti da ce svima biti, nazalost.

      Izbriši
  3. Roze micelarnu nisam probala ovo planiram jet mi djeluje mnogo zanimljivije i efikasnije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. efikasnija daleko :) skida i onu maybelline maskaru koju sam nedavno recenzirala, bez muke.

      Izbriši
  4. Volim micelarne vode, dvofazne skidace ne ( zbog masnog traga koji ostavljaju ), ali ovo me bas zanima.. Inace, roze Garnier mi je bila najgora micelarna dosad ( a mnogo sam ih probala ), svasta lose mi je po licu izazvala. Sad koristim Baleinu za suvu/osetljivu kozu iako je moja mesovita, i odlicna je, utisak je krajnje pozitivan, blaga je, ne isusuje, ne pece, mada je sve to vrlo individualno. Hvala na lepoj recenziji i utiscima prenesenim do detalja :) Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam ubijeđena da sam ti otipkala odgovor, sad vidim da ga nema, a tipkala sam s mobitela :D oprosti.
      slažem se, svatko odreagira drukčije na kozmetiku, i dekorativnu, a preparativnu pogotovo. eto meni garnier bila skroz ok, a baleu nisam probala jos. hvala tebi na komentarima, uvijek me razvesele :) imam osjećaj da bismo se baš ispričale kad bismo se srele uživo :D

      Izbriši
  5. Moram priznati da ovo nisam ni skužila na policama, ali mi je drago da sam pročitala, uvijek je dobro imati na umu kad se nađeš u dm-u i zapaziš proizvod :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. slažem se :D
      da mi je još da zapamtim ovako neke random recenzije koje pročitam. obično kad ugledam novitet, ne sjećam se šta ono rekoše, valja li ili ne valja hahah, pa ostavim dok ne istražim. neće pobjeći :D

      Izbriši
  6. Prijatno me je iznenadila, koristim je uglavnom za skidanje šminke sa očiju. Jedino mi nije jasno da li će uljani deo potrajati koliko i drugi, no videćemo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam se pitala to isto :D Nadam se da hoće, dobro ja nju promućkam prije upotrebe :D

      Izbriši

Facebook

Obrazac za kontakt