Flormar sjenilo Urban Decay

Flormar paleta Nude Dudes, usporedba s Naked Basics paletama

14:47Anela


Ovu sam paleticu probala ranije, prije otprilike tri-četiri godine, dok je bila u bijeloj ambalaži i umjesto naziva imala samo broj i tada mi se nije ovoliko svidjela. Pigmentacija nije bila zadivljujuća, a i sjenila su se više rasipala pri dodiru s aplikatorom ili kistom. Ne znam jesu li promjenom ambalaže malo doradili i formulu, ja vjerujem da jesu, jer mi se ova verzija više sviđa. Možda je samo autosugestija u pitanju, jer mi je vizuelno ljepša, u što čisto sumnjam, ali moguće je :D.


U međuvremenu sam otkrila bazu za sjenila ali i naučila koji kist bi bio odgovarajući za njih i sada bih ovu paleticu definitino preporučila svima vama koji volite neutralne, zemljane nijanse na očima.
Kupila sam je jer mi nije nikad dosta neutralnih paleta i zato što je bila jeftina pa eto, da joj dam priliku. Vodila me ideja da je malena, lagana i kompaktna, mogu je nositi sa sobom kad putujem negdje, jer stvarno bi mi bilo žao da izgubim, razbijem ili slomim Naked paletu. Odmah sam uočila nekoliko jako, jako sličnih nijansi onima iz Naked Basics paletica pa ću ih i usporediti i swatchati jedne pored drugih dalje u postu. 



Flormar paletica dolazi u plastičnoj tvrđoj ambalaži, ne pretjerano lijepoj, ali čvrstoj. Lako se otvara i sigurno zatvara, nećete imati nezgode u torbi. Poklopac ne zapinje niti škripi, kako se često zna desiti s ovim jeftinijim stvarima. Unutar paletice smješteno je 5 potpuno mat nijansi, u rasponu od svijetle, skoro bijele bež, do tamne smeđe. Da se ja pitam, ovu bih smeđu napravila još tamnijom ili ubacila jednu dobru crnu. Ne sjećam se jesam li dobila aplikator uz paleticu, čini mi se da nisam, a možda i jesam, ali ja to bacim čim otvorim paletu, da mi ne smeta jer mi ne služi ničemu.



Sva sjenila su vrlo mekana i glatka na dodir, svilenkasta. Ne praše i ne osipaju se kad ih dirnete prstom, ali kad pokušate uzeti sjenilo na kist, trušenje je primjetno. Naglasila sam to sto puta, i opet ću, ako je sjenilo pigmentirano, ne smeta mi to najmanje, ionako otresem kist prije šminkanja i puder stavljam nakon što našminkam oči. Smeta mi jedino kad su sjenila previše ''brašnjava'', suha i više se proizvoda raspe po ambalaži nego što ga završi na kistu. Takva su mi npr. neka iz onih velikih 88 paleta s Ebaya ili neka mat iz Sleekovih paleta. S Flormarovom paleticom to nije slučaj.
Sva su sjenila nanešena prstom na ruku, bez baze ispod, kao što to uvijek i radim.  Prešla sam preko istog mjesta dva-tri puta, da se boja bolje vidi. Kada nanosim sjenilo na kapak, nikada to ne radim jednim potezom, nego ''pakujem'' boju na kapak, pa je tako i sa swatchevima kod mene. Osim toga, na kapak namažem bazu, pa sjenila bolje prianjaju. 



Najsvjetlije sjenilo je jaaako slično sjenilu W.O.S iz Basics jedinice. W.O.S je malo kvalitetnije i pigmentiranije.



Sljedeće je svijetlo sivkasto-bež, u ambalaži skoro identično sjenilu Frisk iz Basics2.



Niti jedno niti drugo se ne mogu pohvaliti odličnom pigmentacijom, ali mi se više sviđa Flormarovo, malo je svjetlije pa može i preko kapka, a može i u pregib za blagu definiciju.

Treće po redu je sjenilo identično nijansi Cover, mojoj omiljenoj iz Basics 2.



Flormar je potrebno malo više nadograditi da se dobije isti efekt, ali uz bazu ispod, nije problem.



Četvrto sjenilo u Flormar paletici je srednje tamno, smeđe i dosta toplo. Ni prva ni druga Nakedica nemaju toliko toplu smeđu. 
Peto tamnosmeđe liči na Faint iz Basics 1.




Presuda bi bila ova:

Sjenila iz Naked paletica jesu kvalitetnija, mekša i ljepše teksture. Truse se i jedna i druga, Flormar malo, mrvicu više. UD sjenila se ljepše prenose na kapak, iako je pigmentacija i jednih i drugih na ruci dobra. UD sjenila se lakše blendaju. Brže ćete postići ono što želite, uz manje nadograđivanja pigmenta i manje blendanja.
S druge strane, u pitanju su neutralna sjenila, greškice, ako ih ima, nisu jako primjetne. Nisu u pitanju tirkizno zelena, plava ili ljubičasta boja pa da se vidi svaki krivi potez kistom i da tražite isključivo ona koja ne lete po kapku nekontrolirano i ne padaju ispod oka. Neutralni lookovi su u osnovi isti i svi liče jedan na drugi. Rezultat na očima je isti. Nitko ne može reći jeste li se vi našminkale Naked ili Flormar paleticom. I upravo ovaj krajnji efekt na očima je mnogima najvažniji i ne opravdava razliku u cijeni od čak 50 maraka. 



Kapak lijevo (vaše lijevo) je našminkan sjenilima iz Naked palete. Kapak desno sjenilima iz Flormar palete. Vidite li vi razliku? Ja ne. Da nisam zapisala da sam ono oko s malim benom ispod šminkala Flormarom, ne bih znala.
Ako vam je samo to važno i ograničene ste budžetom, onda slobodno potražite Flormar paleticu, može parirati UD definitivno. Košta 9.40 KM u Galantu.
Ukoliko vam je važan i neki vizuelni dojam, volite lijepu ambalažu, kvalitetnije komade šminke, ili su vam jednostavno Naked Basics palete prekrasne i želite ih, ukoliko ih možete priuštiti, zašto ne, jednom se živi.
:D

Hvala vam na čitanju! :* :)

You Might Also Like

46 komentari

  1. Super mi je ova paletica, izgled, nazivi, ma sve :D I odlicna usporedba sa naked basics kao parametar

    OdgovoriIzbriši
  2. Lako tako kad imaš velike kapke, pa sva sjenila super izgledaju na njima. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :D to je tako jer je slika uvecana, pa ti se cini :D

      Izbriši
  3. Ja sam davno rekla da je ovo moj Basics :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa moraš biti majstor ko ti i onda nije bitno čime radiš :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ihhh, to se vadis sad jer sam rekla kod Amre da ti necu karmine vise slati jer ih ne nosis :P ;D
      <3 hvala ti

      Izbriši
  5. Uvijek je odlično imati jeftiniju varijantu nečeg što vam se sviđa :) :) :) odlična recenzija i jako korisna. Lijepe fotografije, kao i uvijek. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. naravno, nema boljeg osjećaja od onog kad pronađeš nešto super za male pare :D
      hvala ti puno :*

      Izbriši
  6. Bas je dobra. Moracu pogledati ima li je kod nas.
    Taman bi mogla da je probam i vidim da li bi mi odgovarala B2. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mogla bi, dva sjenila hladna, baš kao i u B2 :D nadam se da nije puno skuplja tamo, ovdje je oko 5 eura.

      Izbriši
    2. Proverila sam malo pre cenu. Kosta 999 rsd sto mu dodje oko 17 bam. :(
      Razlika je prilicna.

      Izbriši
    3. uh...ne znam bih li dala toliko :/ mozda na sniženju nekom. duplo više košta :(((

      Izbriši
    4. Pogledaj u apotekama koje drze flormar, ja sam u Nisu ovu paletu uzela za 700 i nesto dinara (oko 6e) :)

      Izbriši
  7. Ovu paletu sam vidjela kod Neire u nekom od videa ili postova (ne sjećam se tačno) i od tada sebi govorim da je moram nabaviti jer znam koliko je ona nahvalila, pa hajde reko da probam. I nikad još nisam :D A definitivno moram, a nije da mi baš treba pored basic 2 i moram reći da je Cover i moja najdraža nijansa i najviše je koristim od svih iz palete :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Navrati u Galant i na kavu :D A realno ne treba mi šminke do kraja života, vjerujem ni tebi, ali eto..sve znaš :D
      Cover je ljubav velika.

      Izbriši
  8. Sviđa mi se ovaj tip recenzija, baš je dobar uporedni sistem. I zaista, razlike na očima nema! Vidim da mi se smješka Flormar prodavnica uskoro :D :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Anđela :)
      Otiđi i izvidi, vjerujem da nećeš izaći praznih ruku :D

      Izbriši
  9. Jooj, ne mogu vjerovati da se trenutno nigdje u HR ne mogu nabaviti Flormar proizvodi. Baš sam se neki dan raspitala i shvatila da su sve dućane zatvorili, a web stranica im ne radi i neodgovaraju mi na poruku. Ovo je samo bila sol na ranu ahahah, iskreno se nadam da će se javiti i da je ovo privremeno. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš bezveze :( A sve su bolji i bolji, koja god kolekcija dođe, ja se oduševim koliko su napredovali. Nije to onaj Flormar od prije 3-4 godine, ni blizu. Nisu ni tada bili loši, ali se stvarno sada ističu.

      Izbriši
  10. Baš lijepa paletica i šteta da u Rijeci više nema flormara :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam znala, evo saznadoh i ja iz prethodnog komentara da ih nema u HR. Baš šteta, stvarno.

      Izbriši
  11. boje su lijepe u obje palete a ti si prekrasni našminkana

    OdgovoriIzbriši
  12. Savršen post, jedan od tvojih najboljih! Svaka čast na prikazu, poređenju i ideji! Paleta deluje kao odlična zamena za Naked, mislim nije da mi treba još koja pored ovoliko neutralnih koje sam nagomilala, ali nekome će svakako dobro doći :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga moja Coxy :)
      Na to sam i ciljala, kad vidim da srednjoškolke kupuju kineske kopije Naked i MAC po fb stranicama ( i ne samo srednjoškolke), bude mi žao i krivo, od toliko drogerijskih alternativa, pa barem neutralna sjenila nije teško pronaći. Nadam se da će nekom koristiti usporedba.

      Izbriši
  13. Bravo za post, odlično poređenje! Razliku ne vidim, a evo i naočare sam stavila. :D
    Ne znam da li kod mene ima Flormar paleta, Naked mi je k'o i skoro svakoj ženi želja ali pošto ima dobre zamene... neka me čeka ona! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti puno :D može naked sačekati bolje vrijeme, neće pobjeći :D

      Izbriši
    2. Dobija se sundjerasti aplikator :D, cim sam procitala recenziju stavila sam je na listu i juce sam je uzela. Sreca, sreca :D

      Izbriši
    3. hahah, hvala, nisam bila sigurna dođe li ili ne dođe aplikator, sigurno je bezvezan čim sam ga bacila. neka si se ti ponovila, piši dojmove, jesi li zadovoljna? meni je bolja od većine neutralnih paleta na našem tržištu, Cm i Dm, osim od Pupine, Pupa je fantastična, ali je oko 42 KM :D

      Izbriši
    4. Update: jeste bezvezan :D samo mi je zagrebao prvu senku. Bas mi se dopada, sa bazom mi se odlicno drze, nanosila sam prvu preko kapka, drugu u pregib i poslednju u v i blendala kao luda :D Konacno imam u paleti sve za dnevnu varijantu. I slazem se da bi bolje bilo da ima crne, maknula bih toplu braon. Al' me niko ne pita :D. Pupine sam gledala, ali sto kazes cena im je jaca. Raspisala sam se. :D
      P.s. Zelim ti sve najbolje u novoj godini ( i puno ruzeva za attack :D) :*

      Izbriši
    5. Hahah, hvala ti puno, također, sve najljepše ti želim od srca. Bit će atak ruževima, dobro sam se ponovila već :D

      Izbriši
  14. Ja sam inace veliki fan "nude" nijansi. Svidja mi se paleta.

    Charming Coco

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja isto, nude nijanse su mi osnova za sve sto pozelim na ocima.

      Izbriši
  15. Mislim da je ova paleta sjajna! Prelepe su nijanse i moze jako lepo da se iskobminuje. Uvek koristim bazu tako da mislim da ne bih imala problema, odlicne su ti fotografije <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara. S bazom su super i ljepse se nanose nego na ruku :) i traju, naravno.

      Izbriši
  16. Odlicna prezentacija (naravno), hvala za prenesenim utiscima. Ni ja ne vidim neku razliku izmedju ove dve palete pa cu verovatno ovu kupiti drugarici. Tebi Anela sve boje lepo stoje, to sam odavno shvatila citajuci tvoje divne postove :) Kristina :*

    OdgovoriIzbriši
  17. * na prenesenim utiscima, nisam jos rucala haha. Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahha, ne bih ja ni primijetila. Hvala tebi draga Kristina na uvijek lijepim komentarima. Nadam se da će drugarica biti zadovoljna poklonom :)

      Izbriši
  18. ti imaš najljepše usne na svijetu i tačka

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt