arganovo ulje Dr. Pasha njega kose

Dr. Pasha arganovo ulje

00:55Anela

Općenito o arganu i arganovom ulju

Drvo argana ( Argania Spinosa) raste u jugozapadnom Maroku. Vrlo je izdržljivo, podnosi sušu i visoke temperature,a ako odumre, za 7 godina može ponovno oživjeti. Zato ga lokalno stanovništvo zove ''Drvo života''. Ulje argana se još uvijek dobiva na tradicionalan način, a sam postupak je izrazito naporan i dugotrajan. Žene, Berberke, razbijaju kamenom oraščiće argana, melju ih i dobivenu pastu ručno gnječe da bi se dobilo ulje. Za 1 l arganovog ulja potrebno je čak 100kg svježih plodova argana. Ponekad se na stabla argana puštaju koze koje se hrane plodovima, a ulje plodova argana koji su prethodno prošli kroz probavni trakt koze je neugodnog mirisa i okusa, gorko i nije namijenjeno za prehranu, već to rade kako bi lakše odvojili meki dio ploda koji onda koriste kao stočnu hranu. Koliko je cijenjeno ulje, dosta govori i ovaj podatak da skupljaju čak i neprobavljene sjemenke iz izmeta koza i da ulje rade i od njega :)



Za dobivanje ulja koje je namijenjeno za prehranu, oraščići se prethodno blago poprže, a ulje koje se koristi u kozmetičke svrhe treba biti isključivo neprženo, nerafinirano, hladno cijeđeno i po mogućnosti iz organskog uzgoja.
Kako pored ovoga uopće možemo biti sigurni da kupujemo pravu stvar? Jedino tako da kupujemo od proizvođača kojima koliko-toliko možemo vjerovati da je istina ono što su napisali na etiketi.

Arganovo ulje je luksuz čak i u Maroku. Zadnjih godina je arganovo ulje prepoznato kao vrlo kvalitetno kozmetičko ulje, s brojnim blagodatima za kožu, pa je postalo hit i vrlo unosan izvozni proizvod. Vrlo često ćete čuti na reklamama kako ga spominju kao  čudotvorni sastojak krema, šampona, regeneratora i čega sve ne. Obično ga tu ima u vrlo malim, nedovoljnim količinama, tek negdje na 15. mjestu na spisku sastojaka, na primjer. Na Wikipediji nađoh podatak da se cijena 500 ml ulja kreće između 200 i 250 eura.
Nije ni čudo što ga još zovu i ''tekuće zlato''.

Arganovo ulje je vrlo bogato:

  • nezasićenim masnim kiselinama (linolna, alfa linolenska, oleinska) Linolenska i linolna su esencijalne, što znači da ih organizam ne može sam sintetizirati, moraju se unositi hranom, a potrebne su za rast, razvoj i pravilan rad stanica. Esencijalne masne kiseline vrlo su važne i zbog toga što se iz njih stvaraju prostaglandini koji upravljaju širokim spektrom životnih funkcija, kao što su regulacija krvnog tlaka, količina lipida u krvi, imunološko stanje, odgovor na upalne procese u organizmu...
  • antioksidansima, između ostalog i vitaminom E(najsnažniji biološki antioksidans, neutralizira slobodne radikale i štiti stanične membrane od lipidne oksidacije , čime usporava proces starenja, poboljšava čvrstoću i napetost kože). Kada se na kožu nanose preparati vitamina E, treba obratiti pozornost da se on nalazi u tokoferol formi. Postoji još jedan pojavni oblik vitamina E, a to je tokoferil i koža ga ne može iskoristiti, ali su obje forme aktivne pri oralnom uzimanju. Najbolje je koristiti prirodni, d-alfa tokoferol ili mješavinu prirodnih alfa,beta, gama, delta tokoferola. Sintetski se slabije apsorbiraju i imaju oznaku dl-alfa-tokoferol. U ulju je vitamin E u obliku tokoferola.
Ulje sadrži još i :
  • zasićene masne kiseline( stearinsku i palmitinsku; sastavni su dio naših membranskih lipida, djeluju kao emolijensi, omekšavaju kožu, stearinska se ponaša kao surfaktant-smanjuje površinsku napetost vode te omogućava da se stvori emulzija vode u ulju, štite kožu od nadražaja, ublažavaju svrbež) , 
  • fitosterole(vitamin D(ergosterol), spinasterol i shotenol)  
  • karotene, ksantofile( pigmenti, mogu djelovati kao antioksidansi)

Konzumacija arganovog ulja u hrani pozitivno djeluje na snižavanje i regulaciju razine kolesterola u krvi , smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, jača obrambeni sustav. Neke studije su pokazale da ulje, zbog velikog antioksidativnog svojstva, usporava rast nekoliko tipova stanica raka prostate i drugih oblika raka, a antioksidansi pomažu obnavljanju staničnih oštećenja i regeneraciju kože.

Primjena:

ORALNO:

za snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola:
konzumirati 2 žlice ulja na dan, kao dodatak jelima NAKON kuhanja. Pomiješate li ga s limunovim sokom, eto dobrog preljeva za salate.
Na etiketi treba biti naglašeno da je dobro za jelo, sjetimo se onih koza i njihovog probavnog trakta s početka priče :D
blagotvorno djeluje na jetru, probavu, reumatske bolesti
djeluje protivupalno, pomaže kod upalnih stanja kože (seboreja, psorijaza, akne, neurodermatitis i alergijski dermatitis)
jača obrambeni sustav
u Maroku ga koriste kao tretman za dijabetes, štiti od inzulinske rezistencije


VANJSKA PRIMJENA ( mazanjem na kožu):

Ulje je odlično u prevenciji strija i u borbi sa svježe nastalim strijama, dok su još crvene i mlade, kasnije kada posvijetle, teško da ćete se s njima izboriti bez pomoći plastičara, nažalost.
Za njegu suhe i lomljive kose, umasirati u vlasište prije pranja ili par kapi u mokre vrhove, poslije pranja.
Za njegu ruku i noktiju
potopiti nokte u mješavinu arganovog ulja i limunovog soka ( 1:1) i držati 15ak minuta.
Stimulira cirkulaciju, koristi se u uljnim mješavinama za masaže, pomaže kod reumatskih procesa.
Za njegu lica, kao anti age tretman, u borbi protiv bora, odlično u borbi protiv suhe kože i kože zahvaćene dermatitisom, jer takva koža ima narušenu lipidnu barijeru i smanjen udio svih lipida u rožnatom sloju te zbog toga pojačano gubi vlagu.


Moji dojmovi nakon korištenja Dr.Pasha arganovog ulja:

Budući da sam čitala samo pohvale o arganovom ulju, ugodno sam se iznenadila kad sam prije otprilike mjesec ugledala ovo ulje na policama DM-a, ulje domaće firme, Dr. Pasha.


Cijena je bila snižena sa oko 30 na 25 KM i to mi je bila prilika da ga isprobam. Pakovanje je eco friendly, kartonska kutijica, sa otisnutim uzorkom koji me podjeća na bakine serđade :)
Bočica sadrži 30 ml ulja, napravljena je od tamnog stakla i nije na pipetu kao što je možda očekivano, nego je na pumpicu. Pumpica je vrlo kvalitetna, ne rasprši ulje svugdje nego vrlo precizno, ondje gdje usmjerite otvor. Jednim pritiskom na dlan izađe sasvim dovoljna količina ulja za mazanje cijelog lica, vrata i ruku. Ulje nanosim na vlažnu kožu, poslije večernjeg skidanja šminke.

Ulje je prozirno, nema boju i nema miris. To mi je bilo malo čudno i odmah sam pomislila da je to možda rafinirano ulje. Ovo mi je prvo arganovo ulje koje kupujem i nisam ga imala sa čime usporediti, ali sam čitala dojmove drugih djevojaka na forumu i sve su opisivale ulje kao žućkasto-crvenkasto, orašastog mirisa, ponekad i neugodnog i jako gorkog ukusa (sad znam zbog čega ovo :) )  Odlučila sam postaviti pitanje u vezi toga na fb stranici dr. Pasha, kako bih riješila nedoumice i dobila sam vrlo ljubazan i brz odgovor da se radi o nerafiniranom, hladno prešanom i  čistom arganovom ulju. Ipak mislim da su to trebali navesti na ambalaži jer je jako važan podatak i čudno mi je zašto nisu, ako je istina da nije rafinirano.
Ulje je prilično lagano, nije gusto kao npr. ricinusovo, ako ste ga imale priliku isprobati. Prilično se brzo upija, za jedno ulje, ali ja ga svejedno koristim kao noćnu njegu i ne bih ga preporučila ujutro prije šminkanja jer ćete se zamastiti sigurno. Ovako preko noći mi suvišna masnoća ne smeta ni najmanje. Koža mi je ujutro mekana, nahranjena i podatna ispod prstiju i svaki puder naprosto klizi po licu, fino sjeda na kožu i ne hvata mi se za suvlje dijelove.
lijevo je ekstra djevičansko maslinovo ulje, a desno je Dr. Pasha arganovo ulje

Ulje koristim već mjesec dana i moji su dojmovi vrlo pozitivni. Ponajprije sam ga i kupila jer u nekim periodima imam problema sa dermatitisom na licu. Kao faktor okidač mi je uvijek stres, nagla promjena temperature ( zime su mi uvijek kritične) i neke vrste hrane (jagode i rajčice iz supermarketa, krcate pesticidima). Prije nekoliko dana kad je vani bilo baš hladno, malo iznad nule na celzijevoj skali i puhao je jak i leden vjetar, ja sam izašla iz kuće, zaboravivši na svoju zaštitnu kremu bez koje ne mogu u ovakvim situacijama( preko ljeta mi ne treba) i vani sam provela otprilike sat vremena. Na povratku kući osjetim već da me na jagodicama nešto žari i pecka i znam već i šta je i kukam u sebi kako se neću toga riješiti narednih, pa sigurno tjedan dana. Kad sam došla kući, pogledam se u ogledalo i vidim na obje strane lica ogromne plikove, kao opečena koža ili ožarena koprivom, jer baš izgledaju kao plikovi koji se dobiju u kontaktu s koprivom. Sjetim se ulja, uzmem i namažem i navečer već vidim da su se plikovi povukli. Sad ja očekujem da će sutra na tom mjestu biti crveni pečati, kao što uvijek budu kad mi se to desi, sutra se probudim i nema ih :D.Nisam mogla vjerovati, ostala je još malo suha i perutava koža par dana nakon, nije bilo kao rukom odneseno, ali nije bilo ni loše kao što može biti i kao što bude kada ne mažem ničim, ja sam presretna bila.
Imam još jednu situaciju gdje se ulje odlično pokazalo: noć prije ispita sam od nervoze kopala po bradi neke komedone i neki me đavo natjerao da ih stiskam, a znam da uvijek napravim havariju i da mi je bolje da ne diram, jer se naredno jutro probudim upaljena i natečena s potkožnom aknom, ali je to jače od mene :D . Poslije toga sam opet namazala arganovim uljem i ujutro nigdje ni traga crvenilu ni upali, samo je ostala malena krastica od kopanja, ali to sam već nekako zakamuflirala.
Bore oko očiju nisu se umanjile, a nisam ni očekivala, samo onako spominjem, da ne mislite da je čudotvorno :) 
Kad mažem lice, ja natrackam i obrve i trepavice i tu mi djeluje kao i ricinusovo, trepavice su jače, ne ispadaju. Ne primijetim da su se progustile i da raste mnogo novih, ništa takvo, ali mi je dovoljno da ih njeguje i da ne ispadaju, jer ipak se šminkam skoro svaki dan i maltretiram ih uvijačem i trljanjem prilikom skidanja maskare.
Moram reći i da mi nokti nikada nisu bili bolji, ali tu zaslugu samo djelimice pripisujem ovom ulju, a veći dio ipak tome što im posvećujem više pažnje i njege i ne grizem ih više, a i eveline lak je puno puno pomogao.
Koristim ga i za kosu, jedan stisak na pumpicu , pa umasiram po rukama, a zatim s ruku na vlažne vrhove poslije pranja i kosa bude mekša, manje suha i manje naelektrisana.
ovdje se samo hvalim dužinom koju su mi nokti dosegli :)
puno manje pucaju i čvršći su, a nemam velikih problema sa zanokticama ( obavljam sve kućne poslove i ne nosim rukavice)


Poslije ovog ulja imam želju probati i arganovo ulje drugih proizvođača, najprije zbog cijene, jer se u Zagrebu može nabaviti Kemigovo ulje za oko 70ak kn/100 ml, što je dosta isplativije. U HR je arganovo ulje moguće nabaviti i preko Terra Organica web shopa, a najpoznatiji proizvođači su Primavera, Oshadhi, Pramarom, H. Lamotte i Olea Therapy, a mislim da ova zadnja dva nisu iz organskog uzgoja)

Dr. Pasha ulje je moguće kupiti i vani, u DM-ovima širom Hrvatske za cijenu od 175 kn i kako saznajem od svojih čitateljica, odnedavno ga ima i u Srbiji, košta oko 1800din.

pozitivne strane:
-njeguje kožu, kosu i nokte
-smiruje upalne procese
-pomaže mi kod dermatitisa 
-nema miris ni neugodan ukus
-ne izaziva nikakve neželjene efekte na licu, u smislu nastajanja komedona, prištića i akni
-ambalaža
-domaći brend

negativne strane:
-cijena
-količina
-sumnjam da je ulje ipak rafinirano zbog nedostatka mirisa i boje


Jeste li koristili arganovo ulje i ako jeste, kojeg proizvođača?Kakvi su bili vaši dojmovi? 


Hvala vam na čitanju :)

You Might Also Like

26 komentari

  1. Moralo bi imati i boju i miris. Nesto je tu meni cudno, i bas cu provjeriti. Ja bas sutra kontala kupiti neku kremicu za dan i ulje za noc, i dvoumila sam se oko ulja marelice takodje Dr. Pasha i njihovog od sjemenki grozdja i ulja marelice od Gamehe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Privlače me ulja i marelice i sjemenki grožđa, ali ću fino skupiti pare, napraviti spisak i napisati Kemigovu adresu i dati sestri u Zagrebu :D Nek donese kad bude dolazila...Ne sviđa mi se što Gameha ulje pakuju u bočice od providnog stakla :/

      Izbriši
    2. Gledala danas i opet se nisam mogla odluciti izmedju marelice i sjemenki grozdja.
      Ne znam na koje mislis, ali ova Gameha ulja na koja ja mislim su u tamnosmjedjim neprovidnim staklenim bocicama. Imaju kozmeticka po 100 ml/13 km, i ona velika za oralnu primjenu.

      Izbriši
    3. Izvinjavam se što upadam u razgovor :) ali gdje kupujete ta Gameha ulja?

      Izbriši
    4. :D u Badem butiku sam ih vidjela, bili su i u BBI u Sarajevu, a i na Baščaršiji ih ima, ne znam za druga mjesta :)

      Izbriši
  2. Slika sa početka posta mi je totalni hit, onda tvoji savršeni nokti a onda i sam post, baš si detaljna :) ja nešto nisam zagrijana da isprobam, ne znam ni sama zašto iako kontam da ne bi baš previše naškodilo ali ću zbog cijene preskočiti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Majo :) meni je misterija kako i kuda su se popele, pa buljim u sliku da razaberem :D razumljivo za ulje, cijena je previsoka, pogotovo ako se radi o rafiniranom ulju

      Izbriši
  3. ja ga nisam vidjela u hrvatskoj :(((
    ali mislim da bih ga i preskočila zbog cijene

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, vi imate alternativu, i web shop čak da vam dostave na kućnu adresu :D

      Izbriši
  4. Stvarno sumnjam da bilo koji od proizvoda koji se mogu pronaći kod nas sadrži arganovo ulje u značajnoj količini, ali ipak bih probala ovo ulje, šta god da sadrži očito ima fin efekat :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno mi odgovara, naručit ću definitivno iz HR arganovo ulje za koje djevojke tvrde da je neprerađeno.

      Izbriši
  5. Kakav samo uvod sa kozama i probavnim traktom :D

    Mene je ovaj pravo privlačio ali cijena me još uvijek odbija, posebno jer je ovo, čini mi se, za mene veoma malo :) Kako se koristi za njegu kose, lica i tijela, nisam sigurna da bih izdržao mjesec dana :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ;) ja ga koristim duže od mjesec i potrebna je zaista mala količina, tako da nisam potrošila ni četvrtinu još.na kosi ga štedim i umasiram samo koju kapljicu u tjeme ili u vrhove, ne natapam je kao npr u maslinovom ili ricinusovom što sam radila :)

      Izbriši
  6. Super ti je post! Nasmijala me ova prva fotka :D Inače imam atopijski dermatitis i zimi mi je kao i tebi gore nego ljeti, a točno te razumijem ovo što si opisivala kao plikove na koži. Meni niti uz zaštitnu kremu nema pomoći ako je vani hladno i vjetrovito, odmah mi se na jagodicama i na onoj tankoj koži ispod očiju stvori crvenilo koje peče i zateže. Drago mi je da ti je ovo ulje pomoglo i definitivno ću si priuštiti koje ulje, iako sam razmišljala da bih rađe Kemigovo ulje jer ću biti sigurna da nije rafinirano a i cijene su im povoljnije u usporedbi s ogromnom mililitražom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, e jest, baš to, na tankoj koži ispod očiju, na prijelazu prema jagodicama, a kad sam bila dijete, imala sam i po rukama ispod ramena, po nadlakticama, užas. tad mi je mama privijala lišće kupusa i pomoglo bi :) a koristila sam i kortikosteroide kad je bilo baš loše, ali nisam ja vidjela neki veliki učinak. sad stvarno vidim poboljšanje kad mažem ulje, a vjerovatno mi je i imunitet u dobrom stanju, pa brzo prolazi, nisam dugo bila bolesna.

      Izbriši
  7. Noktici ti stvarno jesu divni, ne urekli se :)
    Cijena jeste malo jaca, znas li cijenu onog od grozdja i ima li ga negdje u apotekama a da nije Dr.Pasha, tj. da je jeftinije? Po opisu ono bi mi odgovaralo :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje god sam ja pitala, nisu ga imali, nazalost, samo dr. Pasha, a ima jedna prodavnica zdrave hrane i tako tih bio stvari u Sarajevu, Makrovita se zove. Jedna raadnja im je u BBI na 4.spratu i mozda kod njih ima jos proizvodjaca. Vidjela sam jednom ulje od neema, ali nije bilo jeftino nimalo. Kod njih sam ulje jojobe nasla.

      Izbriši
  8. Drago mi je sto si ga isprobala mali moj testni kunicu haha :**
    Meni se ne dopada sto je na pumpicu jer mi je pipeta kod ulja sjemenki grozdja fantasticna, htjela sam ga kupiti ali to me ohladilo. Ne znam sto mi je ta pipeta toliko bitna ali naucila sam sa njom super baratati :D
    Iskreno, koliko bi god zeljela da je ovo cisto arganovo ulje izostanak boje i mirisa mi je sumnjiv. Mozda to i ne utice na performanse sto se da zakljuciti posto si zadovoljna, moram se sloziti - takve se stvari moraju naglasiti na pakovanju. Ja cu se drzati svog ulja sjemenki grozdja jer je fantazija a isprobala sam i njihovo od marelice - miris je aaaaaaaaah krasan! Vjeruj, nisam nista sladje i slasnije pomirisala od ulja :)) Ne znam koliko to je bitna informacija ali rekoh da ipak zapisem :) I da, kuc-kuc za noktice (iako ja volim krace tebi i duzi lijepo stoje).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pumpica je stvarno kvalitetna, nije bezveze :D
      Joj miris mareliceee, moram to probati*.*
      I ja sam voljela kratke sve dok meni nisu porasli , prvi put u zivotu. Sad ih samo zagledam, turpijam, mazem, pazim i njegujem :D

      Izbriši
  9. Odličan i poučan post. Upravo koristim dr. Pasha kremu za tijelo od argana i jako mi se sviđa za sad. Sad sam se zainteresirala za ovo ulje, al mislin da ga nisan primijetila kod nas. Morat ću do Kemiga jednom svratiti, volila bi kupit ono koje mogu piti .. hmm.. :D samo da me ne strefi ono s početka teksta. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha, hvala :) ako bude gorko i mirisalo na znaš šta...jasno će ti biti :)

      Izbriši
  10. Ja koristim 100 % prirodno arganovo ulje u mješavini drugih ulja i meni odgovara,a imam problematičnu i osjetljivu kožu.Moje lijepo miriše na vanillu jer u toj mješavini pored Aloe Vere,Badema,Avokada nalazi se i Vanilla

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mješavina je također dr. Pasha ili nekog drugog proizvođača?

      Izbriši
  11. Detaljna i fantastična recenzija. Nemam iskustva s arganovim uljem, no znam da spada među skuplje.

    Znam prave stručnjake kojima ću proslijediti ovaj post, baš me zanima njihovo mišljenje.

    Noktići su ti <3<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala draga Martina, voljela bih pročitati i ja mišljenja, pa proslijedi i meni, ako dobiješ odgovor ;)

      Izbriši
  12. Da, samo rijeci hvale sam za sada cula o arganovom ulju i definitivno odlucila da ga uzmem i probam :) Nokti su ti predivni, sve pohvale za lijepe prirodne nokte :)

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt