recepti

Ima l' šta za pojest'?

22:18Anela

Ovako mene pitaju moji svako malo...

Volim se vrtiti po kuhinji i isprobavati nove recepte, iako se ne sjećam kad sam zadnji put pratila neki recept, ja tu uvijek nešto dodam nešto izbacim, pa kako ispadne. A uglavnom ispadne dobro. I kad ne uspije,pojede se :)
Ja sam bila jedno užasno, što se hrane tiče, izbirljivo dijete koje je jelo možda tri jela i kome je mama uvijek posebno ručak spremala. U pubertetu sam počela jesti sve i sada sve volim.Slatko, kiselo, ljuto, slano, ma sve. A može i skupa ;) Svoju djecu sam učila da jedu povrće još od malih nogu i jedno sam naučila, ali drugo nisam. Tvrdoglavo i džaba :) Svejedno, ja sam lijenija nego moja mama, pa ne pravim ručak njima posebno, ali napravim svašta, pa nek' sebi djeca proberu šta vole.
Evo nešto što sam uspjela uslikati prije nego što se pojelo :






Palentu kuham uvijek gusto i formiram kuglu. Kad se ohladi,narežem na ploškice, zapečem na gril tavi, s maslinovim  uljem. Prilog nekom varivu za ručak, umjesto kruha.

Salata s puretinom i s povrćem koje imam u kući, samostalan obrok i najčešći kad krenu vrućine :) Kuhani krompir, kukuruz zelena salata, paprike, cherry paradajiz,krastavci,luk( Ne znam i ne priznajem ništa bez luka. Bijeli,crveni,samo nek' je luk :))
maslinovo ulje,masline,aceto balsamico. Nekad neki dressing prelijem po salati. Umjesto puretine često stavim i tunu, a onda i crveni grah.



Džem od jagoda i kupina, u mojoj izvedbi :)


torta od naranče

torta od naranče, presjek

Rižoto s piletinom, tikvicama i mrkvom, pohovana tikvica ( pohovane s heljdinim brašnom pa izgledaju tamne), salatica



Zelena salata, mrkva,cherry paradajiz,feta sir

Domaći kruh,malo tostiran, s maslinovim uljem. Može i bez bijelog luka, ali ne može kod mene. I djeca jedu s lukom ;)
Odličan način da se iskoristi stari kruh, dobro ide uz salate, a ja jedem i uz rižoto.  Mi Bosanci inače ne znamo bez kruha ništa :) . Ovo gore po kruhu je neki sirni namaz, Edamer ribani, maslinovo ulje, sjeckani bijeli luk, i vlasac. To sve izmiješam, namažem jednu kašičicu te smjese po kruhu, ubacim u pećnicu pod gornji grijač na koju minutu. Odozgo je hrskavo, ostatak mekan.

Nešto onako, pravo domaćinski. Za najest' se. Teleće šnicle dinstane s  lukom ,mrkvom,paradajizom nekih sat-dva. Premekane. Mladi krompir zapečen u pećnici. Zelena salata.


Pizza, ručak po dječjem izboru. Ja jedem masline,oni ih poskidaju:)



 Ne pazim baš šta jedem, jedem sve. Umjereno. Zdravu hranu jedem jer je volim. Volim ja i McDonalds i ćevape i burek, ali to nekako pravo rijetko jedemo. Ne bih mogla svaki dan. Ne bježim ni od špeka ni čvaraka domaćih. Ima li šta bolje od toga u zimsko jutro s toplim domaćim hrskavim kruhom?  Malomasno mlijeko, jogurt, cola light, sojina i ostala mlijeka i čudesa u moju kuću ne ulaze. Kao da dušu iz njih izvade skupa s onom masnoćom. Ma bježi. Gluposti novog doba. Čipseve,slatkiše i ostalu prerađenu hranu ne kupujem ili kupim pravo rijetko, kad poželimo.

Magi se ne bi kod mene baš najela,je li tako? :D

:*


You Might Also Like

28 komentari

  1. Hahaha :))))))))))) Bih, samo par stvari ovde da se izbaci :D Ide mi voda na usta, gde me nađe u ove kasne sate :)))
    Već u glavi mažem palačinke ovim tvojim džemom, ali ostavljam mesta i za tortu... :D
    A pre toga salata sa ćuretinom, samo mi izbaci paradajiz i luk...
    Njam njam :) Ti si stvarno žena za poželeti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. P. S. Htela sam i ja tebe da "prozovem" u novom postu, gde postavljam pitanje da li bi radije da pišem ili da snimam video o favoritima, ti ne moraš da odgovoriš, znam već :D

      Izbriši
    2. hahaha, znaš me :) nemam ja strpljenja za video uratke :D
      ma kuhala bih ja tebi po tvojoj želji, izbacila sve što ne voliš :*

      Izbriši
  2. Ja nisam izbirljiva, moze sve, sad ujutro ova torta uz kofu i dzem od jagoda i kupina a posle sve redom ... Joj kako sam sad ogladnila :D
    Mogla bi i neki recept da ubacis na blog :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve ti super izgleda!! Ja ti jako volim kuhati, vidim da volimo slične stvari :)
    Ljeti ti obožavam raditi bruskete od starog kruha na kojeg stavim mozzarellu, cherry rajčice, svježi bosiljak, češnjak i maslinovo ulje - sve to zapečem par minuta da kruh bude hrskav i onda navečer sjednemo na balkon i uživamo :D
    Ja bih recept za ovu tortu od naranče, baš moćno izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj obožavam bruskete! Samo šteta što kod mene nema svježeg bosiljka. Ja kad odem na more, kupim u saksijama svježi bosiljak i presadim u veću posudu kad dođem kući i onda uživam u brusketama, špagetama, pizi, salati, ma u sve ga trpam. Nažalost ne može mi preživjeti zimu, iako ga držim u kuhinji, na toplom i pored prozora da ima koliko-toliko svjetlosti.

      Izbriši
    2. A zaboravih recept..ovo je moja neka ''franken torta'', eksperimentalna. Tamno smeđu koru sam radila od 3 jaja,6 kašika šećera, 3 kaš.ulja, 3 kaš.mlijeka, 3 kaš.kakaa, 3 kaš.glatkog brašna, 1/2 praška za pecivo. Kalup od 28 cm. brašno,prašak i kakao se prosiju,jaja umute sa šećerom,doda se ulje i polako umijesi mješavina brašna, praška ,kakaa i mllijeka. peče se 20ak min na 180C.To je ustvari kora od neke čokoladne torte.Ova smjesa od naranče se radi tako da se izriba u šerpicu smrznuta naranča,doda tome još sok od dvije naranče,šećera sam stavila po želji i stavi se još gustin i kuha dok se ne zgusne kao rjeđa palenta.ja nisam imala gustin pa sam dodala gris.i bilo je ok.Preko toga ide puding od vanilije,ili krema od jaja,po želji i odozgo slatko vrhnje.Nije puno posla, a ukusna je bila.i Osvježavajuća jer sam stavila minimum šećera.

      Izbriši
  4. Mljaaaaaac! I to za sve! Ja sam novopečena domaćica, eksperimentišem sa raznim jelima, ima uspelih, ima i promašaja, ali zabavno je za sada :) Sviđa mi se ideja sa palentom na gril tiganju, probaću to prvi dan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja do dvadesete nisam znala jaje ispeći :) ,a onda kad sam se uhvatila kuhače, bilo je i promašaja a i uspjeha. Sjećam se da sam zvala mamu telefonom i za svaku sitnicu pitala.''Mama koliko ću stavit' brašna?'' -''Pa koliko popijeee eto vidjet ćeš.''-''Na kojoj ću temperaturi peći?''- ''Pa dok se ne ispeče,eto vidjet ćeš,kako koja pećnica...'' joj kako me izluđivala s ovakvim odgovorima :LOL:

      Izbriši
  5. Ja volim ova jela na kojima ima puno bojaaaa :) takvi me uvijek privuku. Salatice sa piletinom i ja najcesce pravim cim otopli, nekako mi je to najlakse a tako svjeze :) U salatama puno vlakana da se ne bih nadimala, a i onako.. da ne izbija vrucina iz mene poslije od zacina :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja volim šareno u tanjuru :D uvijek nekog povrća nabacam da bude veselije :)

      Izbriši
  6. Ja sam više i zaboravila kako je kad dođeš kući a ono spreman ručak. :( tako je to kad se očekuje da porasteš a ono ti još mawiii :(( i mojam da pjavim jucak i da kuham pitu. a fakat je znam napravit, što jes jes :DD
    sviđa mi se ova palenta što je prepržena, idući vikend moram da probam kako to funkcioniše u mojoj izvedbi. neki dan sam pravila uštipke sa heljdinim brašnom, kako je to finoo. bolji su od onih sa običnim brašnom i evo treći dan ih jedemo (ko kad dijete ne zna napravit manje od pedeset komada jer se zezne u mjerenju xD) isto friški. i ja ih jedem, a ja inače ne mogu ako nešto prenoći pa zato uvijek pravim koliko je otprilike dovoljno za taj obrok inače ga neću poslije ni pogledati. jesam vala i ja izbirljiva, eto xDD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam zaboravila kako je kad dođeš na gotovo :(
      jednom-dvaput godišnje me mama ili svekrva podsjete na to, nitko sretniji od mene :) da mi kruha namažu, meni drago što ja ne moram. a da ne spominjem kako mi je uvijek ukusnije kad mi netko drugi ručak spremi.
      svaka čast za pitu. ja naučila prije par godina tek. đes' vidio bosanku da ne zna pitu razvit :D
      kako praviš te sa heljdom? ja nekad napravim onih peksimeta tako pedeset komada pa pola u zamrzivač gurnem.onda kad sam u žurbi,samo izvadim ispečem.k'o da su i svježi.nema razlike.

      Izbriši
  7. Sve izgleda preukusno. Ja sam bila baš izbirljiva kao dijete. Mislim da je moja majka jedva dočekala da budem gladni student. Sad kad dođem kući, sve mi je odlično. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. poznato mi je to :) imam dvije seke koje su gladni studenti.nema ništa da ne valja kad dođu kući :)

      Izbriši
  8. Kud sad krenuh da ovo čitam a već ponoć, nije red da sad jedem, a ogladnila sam gledajući slike ;-) uglavnom sviđa mi se kako izgleda tvoja hrana, djeluje mi ukusno i ne bi bilo loše da možda nekad napišeš i koji recept ;-)

    a ustvari sad sam se sjetila da sam svratila da opet malo pogledam tvoje GR ruževe i da vidim koji bi još mogla nabaviti jer mi treba još neki ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako nisi nabavila vec i 128, pogledaj.prelijep je ;)

      Izbriši
  9. Sve mi je ovo slatko i ukusno samo sto bi ja luk izacila djaba ne mogu ga ..hehehe..Voda ide na usta od svega ..njam njam..izgleda ukusno. Salata ,,super i ja je volim i uvjek je mogu jesti ,sto bude pri ruci ubacim ponekad sa piletinom,ribom..i ostalim.Pohovano uh ne mogu mu odoliti,volim tikvice,karfiol,patlidjan..paprike ..Praticu te i dalje nadam se receptima ..torta je super i nije teska za praviti..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja isto tako, šta je pri ruci ubacim a nema promašaja :)
      Pohovano je jedan od načina da se zavaraju djeca i da jedu povrće, a ni nama nije mrsko. Ja nekad pohujem i zapečem tikvice u pećnici,s vrlo malo ulja, isto bude super. Drago mi je da ti se sviđa :) :*

      Izbriši
  10. e stvarno svaka ti čast! :)) ja sam osoba koja voli jesti sve i uživam u slikama. vjerujem da je i uživo isto ako super. svidja mi se kad upadne ovakav post s vremena na vrijeme ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti :) bilo bi još ovakvih postova da se ne pojede uvijek sve prije nego sto se aparata uhvatim :) kuhanje je moja velika ljubav.

      Izbriši
  11. Nisi odavno ništa skuhala, refreshiraj slike :P Mi gladni :*

    OdgovoriIzbriši

Facebook

Obrazac za kontakt