Avon Digital Divas ostalo

Digital Divas 2016. druga blogerska konferencija

16:27Anela


U nedjelju sam imala priliku prisustvovati drugoj blogerskoj konferenciji u BiH, koju organizira Avon BiH tim. Nemam običaj pisati o rijetkim nam druženjima, ali mi se dosta misli vrti po glavi, pa imam potrebu da ih podijelim i ovdje s vama. 
Organizacija, kao i uvijek, je bila odlična, imali smo priliku slušati divne predavače, od svakog od njih naučiti štošta jer znanje i iskustvo koje su podijelili s nama cijenim više od bilo kakve suradnje ili poklona, kako bi možda netko sa strane pomislio, da je možda to cilj ovakvih okupljanja.

Najprije smo slušali simpatičnu Anu koju vjerujem da poznajete s ana2cats youtube kanala.

Ana je uživo jako pristupačna i draga, prizemljena, s osjetnom karizmom koju treba posjedovati jedan youtuber i nije ni čudo da je uspješna u tome što radi i da je mogla s nama podijeliti dosta toga.
Osim Ane, slušali smo Ivonu Krezić Čolić, menadžericu domaćeg brenda Alma ras, Ines Bulajić, neovisnu PR konsultanticu, a Melisa Tolja Mešić nas je upoznala sa osnovama web dizajna, Google Analytics i SEO alatima. Na kraju, kao i na početku, pozdravila nas je divna i uvijek srdačna Šejla Korjenić, Avonova predstavnica u BiH i specijalist za PR.



Una Bejtović i njeno izlaganje su meni osobno bili highlight dana, kao i kasnije na panelu kad je imala izvrsne opaske i komentare. 



Drago mi je što smo se dotakli mnogih aktuelnih stvari, poput pr objava, sponzoriranih postova, zarade od bloga, vrednovanje bloga i yt kao moćnog medijskog prostora i odalo se svojevrsno priznanje ozbiljnim blogerima koji dosta ulažu u svoje tekstove, videe, fotografije i općenito na koji se način predstavljaju u virtuelnom svijetu.
Na momente mi se učinilo kako konačno idemo naprijed, a ne nazad kakav sam dojam imala proteklih mjeseci.
Najviše mi je drago što se na neki način osudilo mahalaško ophođenje i PR-ova i blogera, senzacionalističke šuplje objave, tračevi, skandali, cjelokupna ''grandovska'' kultura i promovisanje niskih strasti, intriga, zavjera, svađica i besmislenih prepirki s čitateljima.
Činjenica je da takvim ponašanjem i objavama skupite veći broj lajkova na društvenim mrežama, da ćete tako privući više suradnji, samim time i dobiti priliku za zaradu, u kraćem vremenu. Ako vam je to jedini cilj, onda samo naprijed. Privući ćete i budale, svi znamo da ih na društvenim mrežama ne manjka. Trošit ćete vrijeme i živcirati se zbog besmislica, umjesto da ga trošite na stvari koje vas ispunjaju i vesele. Dobro, možda nekog veseli i svađanje po fejsbuku. Nismo svi istog senzibiliteta. 
Činjenica je i da senzacije i žutilo brzo dosade ljudima, pa vas ne shvataju ozbiljno ako cijelo vrijeme izigravate dežurnog klauna i budalu. Ukoliko želite opstati i uspjeti, onda se manite ćorava posla. Kredibilitet se ne stvara tako što ste dobro ''spustile'' nekoj djevojci koja vas je kritikovala ni tako što ste popljuvale neki proizvod rječnikom učesnice u ''Parovima''. Biti iskren na blogu i na društvenim mrežama ne znači biti neodgojen, drzak i bezobrazno, pasivno agresivno đubre. Sve se može reći argumentirano, na civiliziran i artikuliran način, dajte da se borimo da se podigne kultura dijaloga na neki normalan nivo, jer je trenutno ravna nuli.

Raspravljalo se malo i o blogu i yt, koji medij odabrati za sebe, ako se želite okušati u ovom poslu ili hobiju, kako za koga. Neira me pozvala da kažem nešto na ovu temu, mada mi nije jasno zašto ja, ali dobro, 'ajde, da se Neira ne ljuti. :D A nije mi rekla šta će me pitati pa sam onako k'o s neba pala među elokventne i educirane žene s iskustvom, koje znaju o čemu pričaju. 



Rekla sam već da ja ne volim javne nastupe, da imam tremu i da mi treba da se prisaberem prije nego što zaustim.
Nisam nikad bila žena od velikih riječi, pogotovo ne ovako, licem u lice, ja sam introvert, meni treba da sjednem i otkucam ono što mislim, da sitničarim nad svakom rečenicom, da važem sto puta svaku riječ pa da na kraju budem što jasnija i direktnija, bez nekih pretendencija da čitate između redova, u potrazi za nekim skrivenim porukama i prenesenim značenjima. Zato od mene vjerojatno nećete dočekati video ni yt kanal, ni videe šta je u mojoj torbi ni u ustima ni u ormaru. :D Ne osuđujem, samo kažem u kojem smjeru želim da se dalje razvijam. 
Mislim da je to prva stvar koju trebate da se zapitate ako planirate otvoriti blog, iz kojeg razloga to radite i kome se obraćate
Je li to zato što želite druženje, dijeljenje iskustava, ili želite besplatne proizvode, zaradu, popularnost, šta god. Nema krivog razloga. Samo imajte neku ideju i koncept, budite iskreni prema sebi i drugima. Ako hoćete puno pregleda, šerova i lajkova, ubacite privatni život, po mogućnosti s puno detalja, ponesite kameru i wc, pokažite svaki detalj, pa će pregledi narasti do beskonačnosti, brže i daleko više nego da napišete nešto fino i korisno. Glupo je, ali je istina, nažalost :D.  

Veliki se naglasak stavio na pretvaranje svega ovoga u biznis. Kako privući sponzore, kako tražiti honorar, kako se predstaviti i kontaktirati brendove. 
Sve je to super, ali moram priznati da se ne pronađoh u tim temama. Ja sam još uvijek neozbiljna i nemam definirane ni planove ni ciljeve da se ovo ''diže na viši nivo'', ali lijepo je se informirati o svemu, pa izabrati svoj put. Ako dođe do kakvih promjena u mojoj glavi i na blogu, bit ćete informirani.

Ne vidim ništa loše u tome, da se razumijemo, sve dok je blog ili kanal transparentan i naznačeno je šta je dobiveno na recenziju, šta plaćeno. 

Započeh pisanje bloga iz neke želje da s vama podijelim svoja iskustva, ni na kraj pameti mi nije bilo da se od toga može imati neke koristi. Tada barem nije moglo. Međutim, zašto ne naplatiti svoj rad? 
Srećem se često s tezama i mišljenjem kako PR postovi sigurno nisu iskreni, kako plaćene recenzije nisu ništa drugo nego još jedna obična reklama i kako se takvim blogericama ne vjeruje.
Zašto?
Ja nikada nisam pisala nešto što nisam mislila, niti hvalila nešto što mi se nije svidjelo. Moglo se ovdje pročitati dosta recenzija o proizvodima koje sam dobila i nisu bile pozitivne. Druga je stvar kad blogerica nešto nahvali i napiše zbog čega je dobro, a nekome s drugačijim tipom kože, kose ili čega već, ne odgovara. To je očekivano i normalno, ne mogu nam nikako odgovarati svima isti proizvodi. Blogovi bi trebali služiti kao neke reference, na što obratiti pažnju, šta bi možda vama odgovaralo, šta ne, koja dodatna informacija, koja ne piše na ambalaži ni na web stranici.

Ne vjerujem ni ja neiskrenim ljudima. Ne vjerujem ni kad mi kažu dobar dan ni kad im čitam post o proizvodu kojeg sami kupe. Ako ga čitam.

Vjerujem ljudima koji su se sto puta dokazali kao vjerodostojni, bez obzira na to je li proizvod kupljen ili dobiven na recenziju. I treba im platiti. Nek im se plati, molim lijepo, šta sam novca prva ja potrošila da bih kupila neki proizvod za koji je neka djevojka koju pratim rekla da je super. I meni se ta ista stvar u pravilu pokazala kao dobra. 
Upravo taj kredibilitet i ime ne dolazi preko noći, nego nakon dosta truda i rada. Nećete to ni prepoznati ako blogove pratite površno, ali tko ovo voli i čita/gleda, on obično zna kome da vjeruje.

Onaj tko svoju publiku cijeni i poštuje i osjeća neku odgovornost prema njima, neće poturati neki bezvezni proizvod samo zato jer je plaćen da to radi. Kredibilitet se može lako izgubiti, stoga ne vjerujem da bi netko imalo pametan tko se trudio godinama da izgradi ime i prepoznatljivost, to riskirao radi povremenog honorara. Vi birate kome ćete vjerovati.

Navodno je prije sve bilo ljepše i iskrenije dok blogovi i menadžeri brendova nisu surađivali, sve se blogerice voljele i fino družile u blogerskoj utopiji. To je lijepo.
I da se brendovi nisu umiješali, ne bi potrajalo. Kad se to hrpa žena u jednom prostoru, medijskom, blogerskom ili RL voljela i međusobno uvažavala bez svađica, prepirki, zavisti i intriga? Ja ne znam, nažalost, za takav slučaj. Normalno je da se s nekima razumijete bolje, s nekima slabije, a nekad se stvari iz nekog razloga okrenu pa nekadašnjeg razumijevanja nestane.
Sve je to stvarni život, ali da ne odem previše daleko, želim se radije fokusirati na kolegice i svoje prijateljice, zbog kojih sam ja i došla i ne zamjerite što ću naredati slika, od mene ste i navikli na to. Sretna sam što mogu reći da imam prave, RL prijateljice, koje sam upoznala upravo preko bloga, hvala vam na divnom druženju :) :*

šta je event bez pućenja...
...i wc selfija?



Hvala na čitanju :)






You Might Also Like

30 komentari

  1. svaka cast na postu!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao predivno. Bas mi je krivo sto nisam mogla doci ali mi je drago da je bilo tako lijepo i da ste sve uzivale.

    Charming Coco ♡ blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit će još prilika da se upoznamo, ja se nadam :D
      Hvala ti.

      Izbriši
  3. Super fotke, i jako lepo druzenje. Slazem se s tobom da je svaki savet bolji poklon nego neka materijalna stvar :)

    http://fashionconfessions.blogspot.mk/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, da, naravno, a imalo se šta čuti i naučiti.

      Izbriši
  4. Svaka ti na mjestu! Volim i ja tebe :-* mucho :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav draga Anela.Citajuci ovo sto si napisala,imala sam osjecaj kao da si nesto razocara,tuzna,ne znam...mozda povrijedjena....Mi zivimo u Bosni i to sve govori u svakoj sferi zivota,pa i u ovome.Dok god se ti zabavljas i radis to sto volis natavi,ja cu te vjerno pratiti i citati.Puno pozdrava iz prokljucale Banja Luke.Bojana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pomalo od svega nabrojanog, pa onda malo frustrirana time :D
      ali sve je ok, treba nekada sjesti, ispuhati se pa nastaviti dalje jos bolje nego prije. hvala ti na podrsci i veliki pozdrav, nije ni ovdje nista manje vruce :D :*

      Izbriši
  6. Jaooooo kako predivan post. Ne znam što mi je ljepše slike ili kako si samo sa toliko puno strasti pisala o tom eventu i temama o kojima se trenutno priča. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, slike nisu moje, zaboravila sam navesti izvore u tekstu, dobro si me napomenula. :D
      :*

      Izbriši
  7. Mislim da si ti jedna od onih kojima bih verovala i da pocnes sa PR postovima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na povjerenju <3 PR postova je na blogu bilo, ali u smislu da su mi proizvode poslali na recenziranje, plaćenih recenzija nije bilo. Uvijek bih se dogovorila s brendom da ću pisati iskreno mišljenje, u suprotnom ne bih prihvatala suradnje.
      Pozdrav :)

      Izbriši
  8. APsolutno iskren i odlican post. Svaka cast! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Uživala sam čitajući, pa se opet vratila da još jednom pročitam. Još tugujem zbog baksuzluka, ali najviše jer vas nisam grlila i jer se nismo smijale, što zapravo najviše i volim u cijeloj ovoj šaradi. Malo je kvalitetnih, objektivnih, ali se uvijek istaknu i dok god ih ima, makar par, mislim da ćemo biti dobro :) <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, i nama je bilo žao, mislim da smo te zatrpale porukama gdje si i dokle si i kako da te tako zadesi :/ Bit će prilike da se smijemo i zabavljamo, nadam se u što skorije vrijeme.

      Izbriši
  10. Divan opis Anela, žao mi je što nije bilo više vremena da se bolje upoznamo. Nadam se da će opet biti prilike. Lp
    Pridruži se mom blogu
    https://fairynona.blogspot.ba/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, malo smo vremena imale da se ispričamo međusobno, raspored je baš bio pun, osim one pauze za ručak, nije nam ostalo prostora za druženje. Nadam se da ćemo se vidjeti sljedeći put negdje i da ćemo se upoznati :) :*

      Izbriši
  11. Slažem se sa svime što si napisala, i baš kao što si ti meni jednom prilikom rekla, nit bih šta dodala nit oduzela, sve je koncizno artikulirano i obrazloženo, kako smo i inače navikli od tebe. Kao što je to općenito sa ljudima slučaj, i ovaj se put pokazalo da pojedincima fali od osnovne kulture i kućnog odgoja, pa do sposobnosti logičkog zaključivanja/rasuđivanja i jasnog i suvislog izražavanja - kako na blogu tako i u RL :) Ali ima nas raznih i svatko sebi bira koga će čitati/pratiti, i baš kako si i sama navela, onaj tko blogosferu i samo malo pomnije prati, lako će prepoznati iskrene i dosljedne ljude, pa makar im u nekom trenutku neki brand odlučio novčano kompenzirati za njihovo vrijeme, trud, kredibilitet i, na koncu medijski prostor (jer svaki blog jest medijski prostor, a medijski prostor se plaća), koji su rezultat i plod dugogodišnjeg rada :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ivana. Slažem se, svatko nek' bira koga će čitati, izbora imamo, kvalitetnih tekstova ne manjka. Ja se nadam da ćemo se nastaviti razvijati u pravom smjeru, da će cure koje pratim nastaviti s dobrim radom, a i da će biti više novih i dobrih blogova i kanala. :)
      Veliki pozdrav ti šaljem, žao mi je što nismo imale više vremena za druženje, ali ok, bit će drugi put.

      Izbriši
  12. Vidim na slici da u BiH ima mnogo blogerki koje se bave lepotom, bas mi je drago zbog toga!
    Znam da ovo nije tema, ali moram da prokomentarišem kako lepo izgledaš. Da budem iskrena, nemam poverenja u devojke/žene koje pričaju/pišu o lepoti, a odaju utisak zapuštenosti (masna kosa, veliki višak kilograma, krivi zubi itd.)
    Volela bih češće da pišeš, u svakom slučaju.
    Puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na komplimentu :)
      Voljela bih i ja da češće pišem, ali ne uspijevam pored drugih obaveza. :D
      Puno pozdrava za tebe :*

      Izbriši
  13. Kako mi je zao sto nisam mogla doci i nauciti nesto od svih vas, dragih djevojaka koje ste u ovome duze nego ja. Ali moj djecak se rodio 3 dana kasnije. I ja sam pocela sa blogom iz razloga sto sam opsjednuta kozmetikom i zeljela sam stalno pricati i pisati o tome. Jos uvijek se trazim i pokusavam biti sto kvalitetnija. Nadam se da se vidimo iduce godine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aaaaaaaa, pa divnooo, čestitam ti <3 <3 <3
      ma bit će evenata i dešavanja pa ćemo se mi vidjeti i upoznati. velika pusa za bebicu, a i mamu :D

      Izbriši
    2. Hvala puno!! Pusa i tebi od dobrog djecaka i zaljubljene mame!!!

      Izbriši

Facebook

Obrazac za kontakt